Pedepse usturătoare în cel mai răsunător proces al opoziției din Belarus

Marti, 14 Decembrie 2021, ora 23:45 2093 citiri
Serghei Tihanovski, soțul liderei opoziției din Belarus, a fost condamnat la 18 ani de închisoare

Un tribunal din Belarus a pronunțat astăzi, 14 decembrie, verdictele și sentințele într-unul dintre cele mai urmărite procese din țară împotriva unui grup de bloggeri, activiști ai opoziției și a soțului liderei opoziției, Svetlana Țihanosvkaia, care trăiește acum în exil.

Serghei Tihanovski, soțul liderei opoziției din Belarus, a fost condamnat la 18 ani de închisoare pentru organizarea de tulburări în masă și incitare la ură socială, potrivit The Guardian. Cu câteva ore înainte de pronunțarea verdictului, Tihanovskaia a calificat procedura drept "ilegală", ceva ce "nu ar trebui să fie tolerat"

Tihanovski, un videoblogger, a fost încarcerat în mai 2020, în timp ce se pregătea să candideze împotriva liderului belarus Aleksandr Lukașenko la alegerile prezidențiale din luna august a aceluiași an. Soția sa, Svetlana Tihanovskaia, a candidat în locul său la alegeri. Ulterior, au avut loc proteste în masă după ce Lukașenko a obținut o victorie zdrobitoare, iar opoziția l-a acuzat că a fraudat scrutinul.

Cinci susținători ai lui Tihanovski au fost, de asemenea, condamnați la pedepse cu închisoarea cuprinse între 14 și 16 ani.

Grupurile pentru apărarea drepturilor omului consideră că toți cei șase - judecați cu ușile închise în orașul Homel, din sud-estul țării - sunt deținuți politici, arestați înainte de controversatele alegeri prezidențiale de anul trecut. Procesul a durat 173 de zile, fiind unul dintre cele mai lungi din istoria Belarusului.

Ne puteți urmări și pe  pagina noastră de Facebook   sau pe   Google News