Varsovia il convoaca pe ambasadorul rus dupa ce Putin a acuzat Polonia de intelegere cu Hitler

Sambata, 28 Decembrie 2019, ora 15:18
5448 citiri
Varsovia il convoaca pe ambasadorul rus dupa ce Putin a acuzat Polonia de intelegere cu Hitler
Foto: Arhiva Pixabay

Ministerul polonez de Externe l-a convocat de urgenta, vineri, pe ambasadorul Rusiei pentru a protesta ferm fata de "insinuarile istorice" ale presedintelui Vladimir Putin care a acuzat Polonia dinainte de razboi ca a incheiat o "intelegere" cu Hitler si ca a actionat in mod "antisemit" in acea perioada.

In prezent, tensiunile sunt puternice intre Varsovia si Moscova, Polonia, membra a NATO si Uniunii Europene, exprimandu-si temeri legate de tendintele agresive din politica rusa, in special in privinta Ucrainei, relateaza AFP.

Polonia si-a exprimat "obiectia ferma in fata insinuarilor istorice facute de cele mai inalte autoritati ruse in ultimele zile", a declarat un viceministru de Externe, Marcin Przydacz, citat de agentia de presa PAP.

Vladimir Putin a acuzat de doua ori in ultimele zile Polonia ca a incheiat o intelegere cu Hitler in ajunul celui de-Al Doilea Razboi Mondial.

Marti, luand cuvantul la Ministerul rus al Apararii, el a afirmat ca a luat cunostinta de arhive recuperate in Europa de Armata Rosie dupa 1945, ce arata ca polonezii "au incheiat practic o intelegere cu Hitler".

Seful statului rus a adaugat ca un ambasador polonez la Berlin - pe care l-a numit "ticalos" si "porc antisemit" - i-a promis lui Hitler ridicarea unui "frumos monument" la Varsovia dupa ce liderul nazist a propus sa-i "trimita pe evrei in colonii din Africa".

In ajunul invaziei germane a Poloniei la 1 septembrie 1939, URSS condusa de Stalin si Germania nazista au cazut de acord sa isi imparta Europa de Est, intr-un protocol secret al Pactului Ribbentrop-Molotov semnat la 23 august.

URSS a atacat Polonia la 17 septembrie 1939, intr-un moment in care armata poloneza lupta fara speranta impotriva fortelor germane. Sovieticii au ocupat o mare parte a teritoriului polonez. Germania a atacat URSS la 22 iunie 1941.

Ministerul de Externe de la Varsovia a subliniat vineri, potrivit agentiei PAP, ca Polonia "a fost prima tara care s-a angajat in rezistenta armata in septembrie 1939 impotriva armatei germane care era sprijinita de Uniunea Sovietica".

Acesta a reamintit ca agresiunea germana s-a soldat cu moartea a sase milioane de cetateni polonezi, dintre care trei milioane de evrei.

Rusia "cauta sa minimizeze responsabilitatea comuna a Uniunii Sovietice in distrugerea pacii in Europa. URSS a fost intre 1939 si 1941 un aliat al Germaniei lui Adolf Hitler", a adaugat ministerul.

Cum încearcă PSD să negocieze retragerea lui Piedone și care este prețul primarului de la Sectorul 5
Cum încearcă PSD să negocieze retragerea lui Piedone și care este prețul primarului de la Sectorul 5
După ce liderii coaliției PSD-PNL au luat decizia de a-l retrage pe candidatul comun Cătălin Cîrstoiu și de a merge cu candidați separați, în persoana Gabrielei Firea și a lui Sebastian...
George Simion a devenit tată. Ce mesaj i-a transmis soției liderul AUR
George Simion a devenit tată. Ce mesaj i-a transmis soției liderul AUR
La mai puțin de un an de la căsătorie, liderul Partidului AUR, George Simion, și soția sa, Ilinca, au devenit părinți. Primul copil al cuplului este un băiat, iar tatăl a ținut să-i...
#Varsovia ambasador rus Putin, #Putin Polonia intelegere Hitler , #Polonia