Comitetul ştiinţific din Marea Britanie nu recomandă vaccinarea copiilor sănătoși cu vârsta între 12 şi 15 ani împotriva COVID-19

Vineri, 03 Septembrie 2021, ora 21:05
4620 citiri
Comitetul ştiinţific din Marea Britanie nu recomandă vaccinarea copiilor sănătoși cu vârsta între 12 şi 15 ani împotriva COVID-19
Foto Hepta

Comitetul ştiinţific care supraveghează campania de vaccinare anti-COVID din Regatul Unit a anunţat că nu recomandă vaccinarea tuturor copiilor cu vârsta între 12 şi 15 ani împotriva COVID-19.

Potrivit acestora, este de preferat o abordare precaută în ceea ce-i priveşte pe copiii aflaţi într-o stare bună de sănătate din cauza incertitudinilor legate de impactul pe termen lung al efectelor secundare rare ale acestor vaccinuri, transmite vineri Reuters.

Această recomandare ar putea face ca Marea Britanie să aibă o abordare diferită în ceea ce priveşte vaccinarea copiilor prin comparaţie cu Statele Unite, Israel şi unele ţări europene, care duc politici de vaccinare largă în această categorie de vârstă.

Deocamdată nu a fost luată o decizie finală, autorităţile anunţând că le-au solicitat consilierilor ştiinţifici să evalueze şi alţi factori, cum ar fi întreruperile programului şcolar. Numeroşi politicieni britanici s-au pronunţat în favoarea vaccinării copiilor.

Marea Britanie a raportat peste 133.000 de decese puse pe seama COVID-19 şi aproape 7 milioane de cazuri, dar chiar dacă transmiterea în rândul copiilor poate fi foarte ridicată, aceştia ajung foarte rar să se îmbolnăvească grav.

Comitetul mixt pentru vaccinare şi imunizare (JCVI) a precizat vineri că adolescenţii şi copiii care au anumite afecţiuni care îi predispun riscului de a suferi de forme grave de COVID-19 ar trebui să fie vaccinaţi. Pentru ceilalţi, beneficiul de a primi un vaccin anti-COVID-19 este mic.

Experţii au mai precizat că, deşi cazurile de inflamaţii ale inimii, miocardite, în rândul tinerilor după vaccinarea cu Pfizer nu sunt de obicei grave, este de preferat să aştepte să apară mai multe informaţii despre efectele pe termen mediu şi lung ale acestei afecţiuni, înainte de a recomanda vaccinarea copiilor sănătoşi.

"Poziţia JCVI este că, per total, beneficiile pentru sănătate ale vaccinării anti-COVID-19 a copiilor cu vârsta între 12 şi 15 ani sunt marginal mai mari decât potenţialele prejudicii", a declarat profesorul Wei Shen Lim, preşedintele consiliului pentru imunizarea anti-COVID-19 din cadrul JCVI.

"Dacă avem o abordare precaută, această marjă de beneficiu este considerată prea mică pentru a susţine vaccinarea universală anti-COVID-19 pentru acest interval de vârstă, în acest moment", a declarat el, adăugând că datele cu privire la siguranţă vor fi analizate în mod continuu.

De asemenea, JCVI a declarat că va extinde recomandarea de vaccinare anti-COVID-19 la mai multe categorii de copii cu vârsta între 12 şi 15 cu comorbidităţi, subliniind că marea majoritate a puţinilor copii spitalizaţi cu COVID-19 prezintă astfel de comorbidităţi.

Comitetul JCVI este aşteptat să emită recomandări şi în legătură cu un potenţial program de vaccinare cu supra-rapel pentru persoanele în vârstă şi pentru cele vulnerabile, care ar putea începe în această lună.

Bătrâna care a vrut să salveze un arici găsit pe marginea drumului. Ce a descoperit când a mers cu el la veterinar FOTO
Bătrâna care a vrut să salveze un arici găsit pe marginea drumului. Ce a descoperit când a mers cu el la veterinar FOTO
O femeie din Marea Britanie s-a dus la un spital pentru animale sălbatice, susținând că a găsit un arici pe marginea unui drum și l-a luat acasă, unde s-a ocupat de îngrijirea lui peste...
Belgia, adversara României la Euro 2024, a făcut un meci mare pe Wembley, contra Angliei. Jucătorul care a strălucit
Belgia, adversara României la Euro 2024, a făcut un meci mare pe Wembley, contra Angliei. Jucătorul care a strălucit
Reprezentativa Belgiei, adversara României la Euro 2024, a remizat cu Anglia, scor 2-2, într-un meci amical disputat, marţi, pe Wembley. Pentru Anglia au marcat Toney (17-penalti) şi...
#vaccinare, #copii, #recomandare, #anglia, #Marea Britanie , #Marea Britanie