Ursula von der Leyen: Cele 27 de state UE vor putea incepe "in aceeasi zi" vaccinarea anti-COVID. Vicepresedinte CE: Va fi un cadou de Craciun

Miercuri, 16 Decembrie 2020, ora 14:14 2050 citiri
Foto: Facebook/ European Commission (Arhiva)

Cele 27 de state membre ale Uniunii Europene vor putea "incepe in aceeasi zi" campaniile de vaccinare anti-COVID-19, imediat dupa ce Agentia Europeana a Medicamentului (EMA) va notifica oficial autorizarea vaccinului dezvoltat de Pfizer/BioNTech, a anuntat miercuri presedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, in Parlamentul European, transmite AFP.

"In sfarsit, de acum intr-o saptamana, primul vaccin va fi autorizat, asadar vaccinarile vor putea incepe imediat (...) Este o sarcina imensa", a declarat sefa executivului UE.

"Sa incepem, deci, cat mai curand posibil aceasta (campanie de) vaccinare toti impreuna in 27, cu un debut in aceeasi zi", a pledat ea.

Intr-un interviu aparut miercuri in cotidianul italian La Repubblica si citat de dpa, Margaritis Schinas, vicepresedinte al Comisiei Europene, a spus ca 'vaccinul va fi un cadou de Craciun pentru toti cetatenii continentului nostru'.

EMA a anuntat marti ca va lua pe 21 decembrie o decizie cu privire la autorizarea vaccinului Pfizer/BioNTech, cu opt zile mai devreme decat era planificat.

Dupa autorizarea de catre EMA, Comisia Europeana va lucra cu "viteza supersonica" pentru a da propria aprobare vaccinului, ceea ce ar putea interveni in termen de doua zile, a explicat Schinas.

"Vom face in doua zile o munca ce dureaza in mod normal doua luni", a spus el, mentionand ca aceasta va permite tarilor UE sa inceapa vaccinarile in jurul datei de 26 decembrie.

Italia, Germania, Franta, Spania, Belgia, Olanda, Luxemburg si Elvetia au anuntat marti ca isi vor coordona lansarea programelor de vaccinare.

Potrivit lui Schinas, Comisia va lansa o campanie de informare a publicului in sprijinul programelor de vaccinare, el declarandu-se dispus sa se implice personal in convingerea scepticilor.

"Am avut COVID in octombrie. Daca cineva nu crede in virus, trimiteti-l la mine si ii vor spune ce inseamna sa lupti din greu impotriva acestei boli de pe un pat din spital", a afirmat Schinas in interviu.

Ne puteți urmări și pe  pagina noastră de Facebook   sau pe   Google News