Uniunea Europeana a blocat exporturi de vaccinuri AstraZeneca din Italia spre Australia

Joi, 04 Martie 2021, ora 18:31
2777 citiri
Uniunea Europeana a blocat exporturi de vaccinuri AstraZeneca din Italia spre Australia
Foto: pixabay.com

Uniunea Europeana s-a folosit pentru prima data de interdictia de export de vaccinuri impotriva COVID-19 pentru a opri transferul din Italia spre Australia a 250.000 de doze de ser de la AstraZeneca, au declarat pentru DPA surse europene, confirmand astfel o relatare din Financial Times.

Blocul european a creat in ianuarie un registru pentru a monitoriza exporturile de vaccinuri in contextul unei dispute cu producatorul britanico-suedez, acuzat ca nu isi respecta obligatiile contractuale cu UE.

Mecanismul permite autoritatilor nationale, in consultare cu Comisia Europeana, sa blocheze exporturi spre tari din afara UE daca blocul comunitar considera ca o companie nu isi onoreaza angajamentele.

Spre deosebire de alti producatori de vaccin impotriva COVID-19 precum Pfizer/BioNTech si Moderna, AstraZeneca nu a livrat inca toate dozele promise Uniunii Europene. Compania a redus livrarile promise pentru primul trimestru de la 80 de milioane la 40 de milioane de doze, invocand dificultati de productie.

Au existat suspiciuni ca vaccinuri produse in UE sunt vandute unor tari din afara blocului comunitar, ceea ce a dus la crearea registrului de export.

#export, #vaccin, #Italia, #AstraZeneca, #Australia, #blocaj, #UE , #Uniunea Europeana