Ungaria, nemultumita de conditionalitatile UE privind statul de drept. Ministrul Justitiei: Poate fi usor transformat intr-un "stat al santajului"

Luni, 21 Septembrie 2020, ora 16:042004 citiri
Ungaria, nemultumita de conditionalitatile UE privind statul de drept. Ministrul Justitiei: Poate fi usor transformat intr-un "stat al santajului"
Foto: Facebook/ Varga Judit

Statul de drept este o prioritate in UE, dar atunci cand se desfasoara la nivelul declaratiilor politice poate fi usor transformat intr-un "stat al santajului", a declarat luni la postul de radio Kossuth ministrul ungar al justitiei Judit Varga, comentand pe tema rapoartelor privind statul de drept in tarile membre promise pentru saptamana aceasta de presedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, transmite MTI.

Experienta ultimilor ani a aratat ca opiniilor guvernelor nationale nu li se acorda atata atentie cum li se acorda pseudo-dovezilor construite pe baza aprecierilor facute de mai multe ONG-uri, a remarcat ea.

Statul de drept nu este un concept exact, ci rezultatul unor evolutii de-a lungul istoriei, iar acesta poate fi evaluat numai printr-un dialog intre statele membre care se respecta reciproc si "nu trebuie folosit ca instrument de santaj politic", a indicat ministrul ungar.

Ungaria este deplin de acord ca statul de drept este o prioritate, dar cand este folosit ca instrument de santaj pentru diverse scopuri politice, atunci statul de drept se termina, a continuat ea. Daca sunt introduse sanctiuni financiare fara precizarea standardelor care trebuie indeplinite, atunci statul de drept ajunge la sfarsit, a insistat Judit Varga, amintind ca statele membre nu au acordat astfel de prerogative Comisiei Europene in momentul aderarii lor la UE.

Ungaria si Polonia au amenintat cu blocarea viitorului buget multianual al UE si al fondului european de redresare post-pandemie daca vor fi introduse conditionalitati privind statul de drept. Premierii polonez si ungar, Viktor Orban si Mateusz Morawiecki, au declarat dupa summitul european din iulie la care au fost convenite aceste pachete financiare ca au impiedicat stabilirea unor conditii politice pentru accesarea fondurilor europene, insa unii lideri vest-europeni au sustinut contrariul.

Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook   sau pe  Google News