Ungaria: Comisia Europeana nu are autoritatea de a realiza evaluari comparative privind statul de drept in tarile membre

Luni, 05 Octombrie 2020, ora 14:543127 citiri
Ungaria: Comisia Europeana nu are autoritatea de a realiza evaluari comparative privind statul de drept in tarile membre
Foto: Facebook/ Orban Viktor

Comisia Europeana nu are nicio autoritate de a intocmi evaluari comparative privind statul de drept in tarile membre ale Uniunii Europene si de a introduce sanctiuni pe aceasta baza, a sustinut luni dimineata ministrul ungar al justitiei Judit Varga, transmite Reuters.

Intr-o interventie la postul de radio Kossuth, Varga a citat o luarea de pozitie din 2014 a Consiliului European conform careia dialogul asupra statului de drept ar trebui sa se desfasoare pe o baza interguvernamentala, fara discriminare si cu tratarea egala a tarilor membre.

Potrivit ministrului ungar, Uniunea Europeana doreste sa evite acea luare de pozitie prin "stabilirea unui regim care ar putea ignora opinia asupra statelor membre printr-un vot calificat pe baza informatiilor din partea Comisiei". "Iata ce incalca statul de drept", a adaugat Judit Varga.

Ea a accentuat ca situatia statului de drept in tarile membre nu ar trebui sa fie legata de accesul la finantare de la bugetul comunitar, intrucat acest lucru ar conduce la mai multe abuzuri din partea sistemului.

Comisia Europeana a criticat saptamana trecuta Polonia si Ungaria pentru incalcari ale standardelor democratice fundamentale, oferindu-le astfel munitie celor care fac presiuni pentru suspendarea celor doua state de la finantari pana cand vor consolida libertatea presei si a justitiei.

Primul raport al Comisiei Europene referitor la deficiente la nivelul UE in ce priveste statul de drept a fost publicat in contextul in care Uniunea Europeana a decis sa conditioneze accesul la finantare europeana, inclusiv la cele 750 miliarde de euro din fondul de relansare dupa pandemie, de respectarea standardelor democratice.

"Reformele justitiei din Polonia incepand din 2015 au fost o sursa majora de controversa", afirma raportul, care noteaza despre Ungaria ca "directia schimbarii a ridicat preocupari serioase" in ceea ce priveste independenta justitiei.

In iulie 2018, Comisia Europeana a trimis guvernului de la Budapesta o scrisoare de notificare prin care-l atentiona ca o lege nou adoptata privind azilul si deportarile contravine legislatiei comunitare, inclusiv din cauza dispozitiilor ce restrang accesul migrantilor in zonele de tranzit de la granita sau califica drept infractiuni actiunile de ajutorare a migrantilor. Totusi, guvernul ungar nu a dat curs solicitarilor acestei notificari.

Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook   sau pe  Google News