Business Focus: Priorități înainte de următorul mare cutremur. Ce se pierde în discuția despre blocurile "cu bulină"

Ungaria a blocat o declaratie UE care critica China pentru situatia din Hong Kong

Vineri, 16 Aprilie 2021, ora 18:45
3160 citiri
Ungaria a blocat o declaratie UE care critica China pentru situatia din Hong Kong
Drapelul Ungariei FOTO: Ziare.com

Ungaria a blocat o declaratie a Uniunii Europene care critica noua lege chineza a securitatii in Hong Kong, au declarat doi diplomati, o actiune ce ar putea submina eforturile de a contesta diminuarea libertatilor de catre Beijing in fosta colonie britanica, relateaza vineri Reuters.

UE, care isi propune sa sprijine Marea Britanie si Statele Unite in sustinerea drepturilor omului in Hong Kong, ar fi trebuit sa adopte prima sa declaratie luni, la o reuniune a ministrilor de externe europeni, dar nu a reusit sa obtina acordul necesar din partea tuturor celor 27 de state membre.

"Argumentul Ungariei a fost ca UE are deja prea multe probleme cu China", a declarat un inalt diplomat al UE pentru Reuters. Un al doilea diplomat a confirmat blocajul si pozitia Ungariei. Un oficial european a anuntat ca declaratia a fost retrasa din procesul de aprobare al UE.

China si UE au impus la 22 martie sanctiuni dupa legea talionului in urma acuzatiilor Occidentului privind abuzuri ale drepturilor omului in Xinjiang.

Budapesta a sprijinit cu reticenta sanctiunile UE luna trecuta, numindu-le "inutile" si l-a primit pe ministrul chinez al apararii intr-o vizita oficiala la cateva zile dupa decizia Bruxellesului de instituire a sanctiunilor.

Ungaria este un beneficiar important al investitiilor chineze. In trecut, atat Ungaria, cat si Grecia, unde compania COSCO Shipping din China detine un pachet majoritar de actiuni in cel mai mare port al Greciei, au blocat declaratiile UE asupra Chinei.

Principalul reprezentant al Beijingului in Hong Kong a avertizat puterile straine in aceasta saptamana ca vor primi o lectie daca vor incerca sa intervina in gestionarea de catre China a hub-ului financiar global, pe masura ce tensiunile au escaladat intre China si guvernele occidentale.

Occidentul afirma ca noua lege a securitatii din Hong Kong incalca o promisiune de a mentine un grad inalt de autonomie pentru oras de la revenirea sa in 1997 sub conducerea chineza. Sustinatorii Chinei afirma ca legea a restabilit ordinea in urma protestelor de masa antiguvernamentale si anti-China din 2019.

Impasul este ultima lovitura data credibilitatii UE ca aparator al drepturilor omului si care inspira tarile sa-i urmeze exemplul prin scoaterea in afara legii a pedepsei cu moartea si libertatile pentru presa, a declarat unul dintre diplomati.

De asemenea, el subliniaza provocarea UE in echilibrarea legaturilor de afaceri cu China, al doilea cel mai mare partener comercial al acesteia, si capacitatea de a se exprima impotriva represiunilor guvernului chinez in Hong Kong, a avocatilor pentru drepturile omului incepand din 2015 si asupra musulmanilor uiguri din nord-vestul Chinei.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Cancelarul german s-a întâlnit cu președintele Xi Jinping. Scholz a fost însoțit în vizita sa în China de doi mari lideri pe piața auto din lume
Cancelarul german s-a întâlnit cu președintele Xi Jinping. Scholz a fost însoțit în vizita sa în China de doi mari lideri pe piața auto din lume
Cancelarul german Olaf Scholz şi-a exprimat marţi, 16 aprilie, intenţia de a discuta despre o "pace justă" în Ucraina cu preşedintele chinez Xi Jinping, în timpul întrevederii lor la...
Germania și China, discuții pentru o "pace justă" în Ucraina. Cancelarul german a fost primit de preşedintele chinez Xi Jinping
Germania și China, discuții pentru o "pace justă" în Ucraina. Cancelarul german a fost primit de preşedintele chinez Xi Jinping
Cancelarul german Olaf Scholz şi-a exprimat marţi intenţia de a discuta despre o "pace justă" în Ucraina cu preşedintele chinez Xi Jinping, în timpul întrevederii lor la Beijing, relatează...
#Ungaria, #China, #Uniunea Europeana, #declaratie , #Ungaria