Amenințări dure ale ministrului ungar al justiţiei: Guvernul va răspunde ''atacurilor fără precedent de la Bruxelles''

Marti, 03 August 2021, ora 16:52
3198 citiri
Amenințări dure ale ministrului ungar al justiţiei: Guvernul va răspunde ''atacurilor fără precedent de la Bruxelles''
Budapesta adâncește conflictul cu UE FOTO Pixabay

Ungaria a fost atacată de Bruxelles ''la un nivel fără precedent doar pentru că Budapesta consideră o prioritate protecţia copiilor şi a familiilor şi de aceea nu doreşte să permită accesul lobby-ului LGBTQ în şcolile şi grădiniţele'' din Ungaria, a scris pe Facebook ministrul ungar al justiţiei, Judit Varga, consemnează MTI.

"Am enervat Bruxellesul doar pentru că noi considerăm protejarea copiilor mai importantă decât cocoloşirea lobby-ului LGBTQ", scrie responsabila ungară în postarea publicată luni seara pe Facebook în ungară şi în engleză.

Ea aminteşte că guvernul ungar a avut "numeroase dispute de-a lungul timpului cu instituţiile de la Bruxelles", pe care le-a "reglementat oficial răspunzând corect la toate problemele şi preocupările şi, mai mult, a respectat întotdeauna Tratatele" UE.

Ministrul ungar notează însă că sursele recentului raport al Comisiei Europene despre statul de drept în ţările UE au fost "părtinitoare şi au reflectat folosirea de standarde duble împotriva Ungariei", şi prin urmare "concluziile acestuia sunt incorecte".

Potrivit lui Varga, Bruxellesul "se aşteaptă ca organele constituţionale independente ale Ungariei să ia deciziile pe care Comisia Europeană le consideră dezirabile în cazuri specifice, indiferent de fapte şi reglementări", ceea ce "reprezintă un abuz de putere din partea Comisiei".

Independenţa justiţiei şi libertatea presei continuă să fie ameninţate în Ungaria şi Polonia, consideră Comisia Europeană în raportul său privind statul de drept în ţările UE publicat pe 20 iulie şi pe care doreşte să-l transforme într-un prim instrument pentru aplicarea mecanismului prin care poate suspenda accesarea fondurilor europene pentru unele state membre.

Judit Varga răspunde că "independenţa, organizarea şi administrarea justiţiei în Ungaria au fost examinate de foruri internaţionale" şi "se poate certifica faptul că actualul cadru constituţional ungar este conform standardelor europene şi asigură mai multe garanţii instituţionale decât multe alte state membre ale UE".

Ministrul ungar subliniază totodată că Budapesta "respinge preocupările nefondate şi motivate politic ale CE privind lupta anticorupţie în Ungaria, unde funcţionează o strategie detaliată anticorupţie, un sistem eficient de protecţie a denunţătorilor şi prevederi penale stricte, chiar în comparaţie cu alte state europene"

Ea insistă de asemenea că în Ungaria prevalează un pluralism autentic în media, contrar evaluării Comisiei, ba chiar "situaţia din Ungaria este mai echilibrată faţă de peisajul media occidental, dominat de canale de stânga şi liberale, şi toate opiniile politice pot ajunge la public".

"Raportul Comisiei Europene privind statul de drept reprezintă un nou instrument de presiuni politice" şi "nu poate servi ca bază pentru viitoare mecanisme sau proceduri", conchide Varga, atenţionând că va face cunoscută poziţia guvernului său "referitor la astfel de atacuri fără precedent" într-o scrisoare tradusă în mai multe limbi, adresată instituţiilor şi statelor membre ale UE. "Să câştige bunul simţ", îşi încheie postarea ministrul ungar.

Premierul suveranist ungar Viktor Orban a primit săptămâna trecută unda verde a Comisiei Electorale Naţionale ungare asupra conţinutului întrebărilor pe care le pune în cadrul referendumului împotriva lesbienelor, gay-ilor, bisexualilor şi transsexualilor (LGBT+), relatează Euronews.

Viktor Orban vrea ca, prin acest referendum, să obţină sprijinul alegătorilor ungari faţă de o lege controversată, adoptată luna trecută, denunţată drept anti-LGBT.

Sub pretextul luptei împotriva pedofiliei, această lege interzice evocarea homosexualităţii şi schimbării de sex în rândul minorilor.

Această lege ungară împotriva homosexualităţii a fost denunţată drept o ”ruşine” de către preşedinta Comisiei Europene (CE) Ursula von der Leyen.

Comisia a declanşat, la Bruxelles, o procedură de infringement împotriva Budapestei în acest dosar.

Divergențe între statele UE pe problema refacerii naturii. Ce țări se opun inițiativei
Divergențe între statele UE pe problema refacerii naturii. Ce țări se opun inițiativei
Principala iniţiativă a Uniunii Europene referitoare la refacerea naturii este pusă sub semnul întrebării, în condiţiile în care un vot pentru adoptarea legii a fost anulat luni, după ce...
Un scandal de corupție riscă să afecteze guvernul Viktor Orban. Soțul unei foste ministre a Justiției a publicat o înregistrare compromițătoare
Un scandal de corupție riscă să afecteze guvernul Viktor Orban. Soțul unei foste ministre a Justiției a publicat o înregistrare compromițătoare
Procurorii din Ungaria investighează declaraţiile făcute de un fost membru al guvernului care susţine că are dovada influenţării unui caz de corupţie şi au audiat-o ca martor pe fostul...
#Ungaria, #Uniunea Europeana, #lgbt, #stat de drept , #Ungaria