Ungaria a inceput vaccinarea cu Sputnik V si asteapta primele 500.000 de doze de vaccin chinezesc

Vineri, 12 Februarie 2021, ora 08:572223 citiri
Ungaria a inceput vaccinarea cu Sputnik V si asteapta primele 500.000 de doze de vaccin chinezesc
Ungaria, prima tara din UE care cumpara vaccinul rusesc

Ungaria a inceput joi vaccinarea cu vaccinul rusesc anti-COVID-19 Sputnik V si asteapta sa primeasca saptamana viitoare 500.000 de doze din vaccinul chinezesc Sinopharm, a declarat seful de cabinet al premierului ungar Viktor Orban, Gergely Gulyas, relateaza agentia EFE.

Ungaria, prima tara din UE care cumpara vaccinul rusesc, a incheiat un contract pentru doua milioane de doze de vaccin Sputnik V, suficiente pentru imunizarea a un milion de persoane si livrabile pe parcursul urmatoarelor trei luni, dintre care circa 200.000 pana la finele lunii februarie.

Au fost comandate 5 milioane de doze Sinopharm

Guvernul condus de Viktor Orban a acuzat de mai multe ori Uniunea Europeana pentru lentoarea procesului centralizat de achizitie a vaccinurilor gestionat de Comisia Europeana, astfel ca a decis sa cumpere vaccinuri Sputnik V si Sinopharm, in plus fata de vaccinurile Pfizer/Biontech, Moderna si AstraZeneca achizitionate prin contractele incheiate de Comisia Europeana.

Gergely Gulyas a spus ca saptamana viitoare vor sosi in Ungaria 500.000 de doze din vaccinul Sinopharm, care va fi evaluat de autoritatile sanitare ungare inainte sa inceapa administrarea lui.

Guvernul de la Budapesta a comandat cinci milioane de doze de vaccin Sinopharm, a caror livrare preconizeaza sa se desfasoare pana in luna mai.