Ungaria a aprobat vaccinul rusesc anti-COVID Sputnik V. Moscova cere inregistrarea lui in Uniunea Europeana

Miercuri, 20 Ianuarie 2021, ora 20:464533 citiri
Ungaria a aprobat vaccinul rusesc anti-COVID Sputnik V. Moscova cere inregistrarea lui in Uniunea Europeana
Vaccinul produs in Rusia, Sputnik V

Organismul ungar de reglementare in sectorul sanitar a aprobat vaccinul rusesc anti-COVID-19 Sputnik V, a relatat miercuri portalul Index.hu, citand surse neprecizate, scrie Reuters.

Institutul National de Farmacie si Nutritie al Ungariei (NNK) nu a reactionat deocamdata fata de aceasta informatie.

Dar ministrul ungar de externe Peter Szijjarto a declarat in aceeasi zi agentiei MTI ca expertii acestui institut sunt in prezent in Rusia pentru a examina procesul de productie al vaccinului Sputnik V, iar joi vor avea discutii cu reprezentantii autoritatii sanitare ruse.

Szijjarto a mai spus ca guvernul de la Budapesta a primit un precontract pentru achizitia de vaccinuri Sputnik V. Ungaria are nevoie rapida de o mare cantitate de vaccin sigur si eficient, intrucat coronavirusul ia in aceasta tara circa 100 de vieti zilnic si restrictiile antiepidemice costa economia aproximativ 10 miliarde de forinti pe zi (circa 30 de milioane de euro), a subliniat seful diplomatiei ungare.

In acest context, Ungaria evalueaza de asemenea vaccinul chinezesc Sinopharm si este singura tara membra a UE ce are in vedere achizitia de vaccinuri in afara schemei gestionate la nivel comunitar de Comisia Europeana, considerata prea lenta.


Moscova a cerut inregistrarea vaccinului in Uniunea Europeana


Autoritatile ruse au depus o cerere de inregistrare in Uniunea Europeana (UE) a vaccinului impotriva covid-19 Sputnik V, a anuntat miercuri Fondul rus de investitii directe (RDIF), care a participat la dezvoltarea vaccinului, relateaza AFP.

Fondul a anuntat intr-un comunicat ca a "depus o cerere de inregistrare si se asteapta ca o prima examinare (a documentelor trimise) sa aiba loc in februarie".

Un purtator de cuvant al fondului a declarat pentru AFP ca aceasta cerere a fost depusa marti, la Agentia Euroepaja a Medicamentului (EMA).

Documentele cerute - rezultatele interimare ale testelor clinice din faza 3, care se afla in curs - urmeaza sa fie trimise si examinate treptat.

"Pe baza seriei de examinari, EMA va decide cu privire la autorizarea vaccinului Sputnik V in Uniunea Europeana", precizeaza fondul.

EMA a anuntat, la randul sau, intr-un comunicat transmis AFP, ca "va comunica atunci cand o procedura de examinare continua va incepe".

"Noi am demarat la sfarsitul lui octombrie procesul autorizarii vaccinului in Europa. Este un proces de anvergura, al carui obiectiv este obtinerea permisiunii utilizarii vaccinului in UE", precizeaza un purtator de cuvant al fondului.

"Inregistrarea este o etapa importanta", apreciaza el.

Denumit Sputnik V ca omagiu adus primului satelit lansat de catre URSS in 1957, vaccinul rusesc impotriva noului coronavirus SARS-CoV-2 a fost primit cu scepticism in lume, din cauza unui anunt considerat prematur, inca din august, inainte de inceperea testelor clinice in masa (faza 3) si de publicarea rezultatelor stiintifice.

Potrvit Fondului suveran rus, Sputnik V este inregistrat in Belarus, Serbia, Argentina, Bolivia, Algeria, in teritoriile palestiniene, Venezuela, Paraguay si Turmenistan.

Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook   sau pe  Google News