Un scandal sexual si de coruptie zguduie Ungaria si ajunge pana la premierul Viktor Orban

Vineri, 11 Octombrie 2019, ora 22:15
12617 citiri
Un scandal sexual si de coruptie zguduie Ungaria si ajunge pana la premierul Viktor Orban
Foto: Facebook / Borkai Zsolt

In mod normal, alegerile locale au o importanta scazuta in Ungaria. In ultimii 10 ani si fiindca guvernul condus de Viktor Orban a retras puternicelor autoadministratii de odinioara majoritatea prerogativelor, centralizand Ungaria. De aceasta data insa, lucrurile se desfasoara altfel. Niciun alt scrutin local din istoria postcomunista a Ungariei nu a avut o asemenea putere de simbol cum are cea de duminica (13.10.19). Dintr-un motiv bine intemeiat.

Desi Viktor Orban guverneaza din 2010 la nivel national cu o majoritate de doua treimi, iar partidul sau Fidesz domina copios aproape intreaga tara, de aceasta data opozitia scindata pana acum candideaza pentru prima data unita, desi spectrul ei se intinde de la stanga pana la extrema dreapta.

La fel si in Budapesta. Politicianul local de stanga Gergely Karacsony este candidatul unic al opozitiei si se afla in sondaje la egalitate cu candidatul Fidesz, Istvan Tarlos, actualul primar general al metropolei.

Este intr-un fel ultima sansa. Daca opozitia va castiga cu metoda candidatului unic, atunci exista sperante in privinta infrangerii, candva, a puterii zdrobitoare a lui Orban. Daca aceasta metoda va fi perdanta, atunci va insemna sfarsitul configuratiei actuale a partidelor de opozitie. Pentru Orban, in schimb, pierderea puterii locale la Budapesta si in alte locuri ar fi o lovitura sensibila cu putere de simbol.

De aceea nu e de mirare ca premierul si formatiunea sa Fidesz au desfasurat o campanie murdara si necinstita, daunatoare culturii politice a tarii. Candidatii opozitiei au fost stanjeniti de fortele de ordine, iar mitingurile lor au fost deranjate de activisti ai Fidesz. Politicieni guvernamentali au inventat minciuni privind planuri ale acestora de a aduce in Ungaria imigranti in masa.

Mai mult decat atat, Orban si alti politicieni ai Fidesz au amenintat direct si indirect ca vor priva orase si comune de mijloace financiare daca alegerile vor fi castigate de politicieni ai opozitiei.

Acum insa, in aceasta campanie a explodat un scandal sexual si de coruptie avandu-l in centru pe unul din cei mai eficienti primari ai Fidesz. Este vorba de Zsolt Borkai (foto, alaturi de Viktor Orban), odinioara campion olimpic la gimnastica, astazi primar al marelui oras Gyor, in care se afla unul din cele mai mari centre de productie ale concernului Audi la nivel mondial, una din cele mai importante companii ale economiei ungare.

Un blogger necunoscut, care si-a luat pseudonimul de "avocat al diavolului" si care pretinde ca este un avocat din anturajul lui Borkai, publica de cateva zile pe diferite pagini de internet materiale video sexuale despre Borkai si informatii despre presupusele sale afaceri de coruptie la Gyor.

Filmele video il infatiseaza pe Borkai la o orgie pe un iaht pe coasta croata a Adriaticii, facand sex cu o prostituata. Borkai a admis ca filmele sunt autentice, dar neaga unele acuzatii cum ar fi consumul de droguri. A cerut scuze familiei, dar a respins posibilitatea de a demisiona din functia de primar.

Participarea lui Borkai la orgii de acest fel este penibila, fiindca in campanie a pretins ca este un bun tata de familie care promoveaza valorile crestine si traditionale ale Fidesz. Dar cel mai important este urmatorul aspect: treptat apar informatii privind modul in care familia sa si unii prieteni s-au imbogatit aparent masiv.

Bloggerul necunoscut numeste sistemul "caracatita din Gyor". El ii acuza pe Borkai si pe apropiatii sai ca deturneaza anual fonduri publice de milioane spre a le depune in conturi off-shore. Pana astazi bloggerul nu a prezentat dovezi in acest sens. Dar investigatiile unor companii media ungare intaresc aceste acuzatii.

Astfel, revista economica hvg a prezentat in editia de joi informatii despre o retea de firme din Luxemburg si off-shore apropiate lui Borkai. Proprietarii si actionarii lor ar fi ajuns prin tertipuri in posesia unor bani publici si a unor fonduri Audi. O figura centrala este prietenul si avocatul lui Borkai, Zoltan Rakosfalvy, care apare si el in filmele xxx.

Mass-media ungare mai prezinta dovezi ca firme ale sotiei lui Borkai si ale copiilor sai au beneficiat de numeroase comenzi si subventii din partea administratiei orasului Gyor.

Fiul lui Borkai, Adam, primeste in plus din partea unei firme care nu efectueaza nicio activitate lunar suma de 3000 de euro. Per total, itele scandalului ajung pana in apropiereea guvernului Orban si a premierului in persoana. Unii oameni de afaceri din anturajul lui Borkai sunt si parteneri ai vicepremierului Zsolt Semjen si ai ginerelui lui Orban, Istvan Tiborcz.

"Afacerea Borkai demasca natura sistemului Orban", conchide hvg. Scandalul s-ar putea transforma intr-un referendum privind sistemul Orban. Unii politicieni Fidesz l-au criticat deja cu prudenta pe primarul din Gyor. Orban insa s-a invaluit in tacere. El a explicat la un congres Fidesz de ce: "In politica este nevoie de porunca a 11-a. Aceasta suna asa: nu spune nimic rau despre camaradul tau din Fidesz."

Keno Verseck, Deutsche Welle

George Simion anunță alianțe electorale cu noi formațiuni politice anti-sistem. „Suntem în plină lovitură de stat”
George Simion anunță alianțe electorale cu noi formațiuni politice anti-sistem. „Suntem în plină lovitură de stat”
Preşedintele Alianţei pentru Unirea Românilor, George Simion, a declarat joi, 28 martie, la Bistriţa, că a avut consfătuiri cu 30 de formaţiuni politice neparlamentare, cu care ar urma să...
Cât plătește ministrul Finanțelor pentru curentul electric: ”Nu ştiu de ce a fost o factură destul de mare”
Cât plătește ministrul Finanțelor pentru curentul electric: ”Nu ştiu de ce a fost o factură destul de mare”
Ministrul Finanţelor, Marcel Boloş, a declarat joi, 28 martie, că ultima factură de energie electrică pe care a plătit-o a fost ”destul de mare”, ținând cont că nu este un mare...
#scandal coruptie Ungaria, #scandal primar Gyor, #coruptie Orban Ungaria , #Ungaria