Un miliard de dolari, disparuti din R. Moldova: Premierul cere paza sporita sa nu fuga principalul suspect

Luni, 11 Mai 2015, ora 16:05
4649 citiri
Un miliard de dolari, disparuti din R. Moldova: Premierul cere paza sporita sa nu fuga principalul suspect
Foto: Wikipedia

Premierul moldovean Chiril Gaburici a cerut supravegherea stricta a omului de afaceri Ilan Shor, pentru ca acesta sa nu plece din tara.

Solicitarea lui Gaburici a fost adresata ministerului Afacerilor Interne, la sedinta operativa a Cabinetului de ministri de luni dimineata, care s-a desfasurat la Ministerul Justitiei, scrie Unimedia.

"Domnule ministru Balan, in presa au aparut informatii precum ca Ilan Shor ar putea parasi tara. Dat fiind faptul ca omul de afaceri este invinuit in dosarul penal deschis pe marginea delapidarilor de la Banca de Economii, Banca Sociala si Unibank, va rog, in perioada in care Shor se afla in arest la domiciliu, sa intensificati monitorizarea locuintei acestuia, astfel incat sa nu ne pomenim in situatia ca a disparut din tara si nu poate fi gasit.

La moment, situatia din sistemul financiar-bancar este extrem de importanta pentru tara. De aceea, nu ne putem permite nici un fel de eroare de sistem in acest caz", a solicitat Gaburici, potrivit sursei citate.

Saptamana trecuta, dupa ce seful Centrului National Anticoruptie a declarat, in plenul Parlamentului, ca o parte din banii disparuti din banci s-ar afla, sub anumite forme, in investitiile care au loc in Aeroportul Internatinal Chisinau, prim-ministrul a solicit convocarea de urgenta a unui grup de lucru interdepartamental, care sa prezinte un raport privind posibilele incalcari la aeroport.

Raport american privind jaful de un miliard de dolari din R. Moldova: Cum a actionat reteaua

Numele lui Ilan Shor apare intr-un raport al unei companii americane cu privire la jaful de un miliard de dolari din Republica Moldova, care a fost publicat pe Internet de presedintele Parlamentului moldovean, Adrian Candu.

Raportul companiei americane Kroll se refera la disparitia a cel putin 13 miliarde de lei moldovenesti, credite neperformante, acordate de Banca de Economii, Banca Sociala si Unibank.

In raportul de 82 de pagini se arata ca cele trei banci au fost tinta "unui grup de persoane" care a incercat sa preia controlul asupra lor, iar pentru a-si camufla actiunile ilegale, autorii atacului au majorat volumul de credite neperformante acordate de cele trei institutii.

Banii ar fi fost transferati intr-o banca din Letonia in contul unor companii inregistrate in Marea Britanie si Hong Kong. In document figureaza de mai multe ori numele omului de afaceri Ilan Shor (foto).

România a depășit 1.091 km de autostradă şi drum expres în circulaţie. Anunțul ministrului Transporturilor despre viitoarele proiecte
România a depășit 1.091 km de autostradă şi drum expres în circulaţie. Anunțul ministrului Transporturilor despre viitoarele proiecte
Ministrul Transporturilor, Sorin Grindeanu, a anunțat joi, 28 martie, că sunt implementate - proiectare şi execuţie contracte pentru construirea a încă 729 km de drum de mare viteză....
Nicușor Dan: ”Într-o țară civilizată, Ştefan Dumitraşcu și domnii Greblă şi Hopincă ar trebui să fie azi în pușcărie”
Nicușor Dan: ”Într-o țară civilizată, Ştefan Dumitraşcu și domnii Greblă şi Hopincă ar trebui să fie azi în pușcărie”
Primarul Capitalei, Nicuşor Dan, a enumerat joi, 28 martie, câteva persoane despre care consideră că „într-o ţară civilizată ar trebui să fie azi în puşcărie. „Eu am precizat azi...
#Ilan Shor supravegheat Moldova, #furt miliard banci Moldova , #Moldova