Un an de la anexarea Peninsulei Crimeea de catre Rusia: Mesajul transant al UE

Luni, 16 Martie 2015, ora 22:03
4905 citiri

Uniunea Europeana apara ferm suveranitatea teritoriala a Ucrainei, a transmis, luni, Inaltul Reprezentant UE pentru Politica Externa, Federica Mogherini, la un an de cand Rusia a anexat Crimeea.

"UE nu recunoaste si continua sa condamne acest act de violare a legilor internationale. Anexarea Crimeii este ilegala, iar acest act reprezinta un atac la adresa securitatii internationale, fapt ce are grave implicatii la nivel international", se arata intr-un comunicat al Consiliului Europei, semnat de Mogherini.

"Uniunea Europeana va ramane dedicata implementarii depline a politicii sale de nerecunoastere a Crimeei, inclusiv prin masuri restrictive. UE cere din nou statelor membre ONU sa aiba in vedere masuri similare", a mai transmis Inaltul Reprezentant UE pentru Politica Externa.

Mai mult, blocul comunitar si-a exprimat din nou ingrijorarea referitor la situatia locuitorilor din peninsula, in ceea ce priveste interzicerea dreptului la libera exprimare si persecutarea persoanelor care apartin unor minoritati.

UE reitereaza apelul sau la respectarea legilor si drepturilor omului pe tot teritoriul Ucrainei, inclusiv in Crimeea.

Putin: Am transformat Crimeea intr-o fortareata

Militarii rusi au transformat Crimeea intr-o fortareata, aparata atat dinspre uscat, cat si dinspre mare, a declarat presedintele rus Vladimir Putin inaintea difuzarii filmului documentar "Crimeea. Drumul spre casa", de televiziunea publica rusa Rossia 1.

Putin: Am transformat Crimeea intr-o fortareata

La randul sau, premierul Crimeii Serghei Aksionov a declarat ca peninsula ucraineana s-a intors la tara-mama Rusia si nu va mai face parte niciodata din Ucraina, apreciind ca anexarea regiunii de catre Moscova, in urma cu un an, a fost un "act democratic".

Un an de cand Crimeea e a Rusiei: "Nu se va intoarce niciodata la Ucraina"

Crimeea a fost anexata de catre Rusia pe 18 martie - intr-un val de condamnari internationale - in urma unui referendum boicotat de catre locuitorii peninsulei loiali Ucrainei.

Inainte de anexare, militari inarmati si fara insemne au preluat controlul asupra peninsulei, iar Vladimir Putin a recunoscut ulterior ca a trimis trupe sa apere "fortele de autoaparare din Crimeea".

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Primul Congres Forţa Dreptei. Formaţiunea îşi alege conducerea naţională şi îşi prezintă candidaţii
Primul Congres Forţa Dreptei. Formaţiunea îşi alege conducerea naţională şi îşi prezintă candidaţii
Primul Congres al Forţa Dreptei este organizat, sâmbătă, la Palatul Parlamentului, formaţiunea urmând să îşi aleagă conducerea naţională şi să îşi prezinte candidaţii la alegerile...
Cine câștigă Primăria Capitalei, potrivit celui mai recent sondaj. Candidatul PSD+PNL, la pământ. Prezența la vot, în creștere
Cine câștigă Primăria Capitalei, potrivit celui mai recent sondaj. Candidatul PSD+PNL, la pământ. Prezența la vot, în creștere
România se pregătește de alegeri. Europarlamentarele vor avea loc în aceeași zi cu localele. ARA Public Opinion a realizat o cercetare sociologică în legătură cu evenimentele ce vor avea...
#UE anexare Crimeea Rusia, #mesaj UE anexare Crimeea, #Rusia anexare Crimeea , #UE