România, somată de UE în privința nerespectării normelor europene a drepturilor de autor

Joi, 02 Decembrie 2021, ora 19:42 1034 citiri
Comisia Europeană urmăreşte acţionarea în justiţie a statelor membre care nu şi-au îndeplinit obligaţiile FOTO Pixabay

Comisia Europeană a atenționat printr-o scrisoare România, pe motiv că normele sale naţionale privind gestiunea drepturilor de autor asupra operelor muzicale contravin normelor UE, informează joi, 2 decembrie, un comunicat al executivului comunitar.

Este vorba despre Directiva 2001/29/CE privind armonizarea anumitor aspecte ale dreptului de autor şi drepturilor conexe în societatea informaţională şi Directiva (UE) 2019/790 privind dreptul de autor pe piaţa unică digitală.

Comisia Europeană a iniţiat prima dată procedura de constatare a neîndeplinirii obligaţiilor prin trimiterea unei scrisori de punere în întârziere autorităţilor române la 8 decembrie 2017, când a contestat utilizarea gestiunii colective obligatorii pentru comunicarea publică a operelor muzicale.

România şi-a modificat legislaţia în ianuarie 2019 pentru a prevedea acordarea de licenţe colective cu efect extins. CE consideră că această modificare nu abordează pe deplin încălcarea dreptului UE identificată iniţial. În plus, noile norme nu respectă articolul 12 din Directiva (UE) 2019/790, care armonizează condiţiile în care statele membre pot prevedea mecanisme de acordare a licenţelor colective cu efect extins, se menţionează în comunicat.

Autorităţile române au acum la dispoziţie două luni pentru a răspunde argumentelor formulate de Comisie. În caz contrar, CE poate decide să trimită un aviz motivat.

Prin pachetul său lunar de decizii în constatarea neîndeplinirii obligaţiilor, Comisia Europeană urmăreşte acţionarea în justiţie a statelor membre care nu şi-au îndeplinit obligaţiile ce le revin în temeiul legislaţiei UE. Aceste decizii, care vizează diverse sectoare şi domenii de politică ale UE, au scopul de a asigura aplicarea corespunzătoare a legislaţiei UE, în beneficiul cetăţenilor şi al întreprinderilor.

Ne puteți urmări și pe  pagina noastră de Facebook   sau pe   Google News
Comentarii