Liderii Uniunii Europene cer Londrei sa respecte acordul Brexit. "Ambele parti trebuie sa aplice ce am convenit"

Sambata, 12 Iunie 2021, ora 14:52
2323 citiri
Liderii Uniunii Europene cer Londrei sa respecte acordul Brexit. "Ambele parti trebuie sa aplice ce am convenit"
Noi tensiuni in Uniunea Europeana dupa Brexit FOTO Pixabay

Liderii Uniunii Europene, Ursula von der Leyen si Charles Michel, au avertizat sambata Londra ca ambele parti trebuie sa aplice acrodul Brexit, in timpul unei intalniri cu premierul Johnson, pe fondul tensiunilor cu Irlanda de Nord, scrie AFP.

"Ambele parti trebuie sa aplice ceea ce am convenit. Unitatea din UE cu privire la acest subiect este totala", au scris, identic, pe Twitter liderii Comisiei si Consiliului European, estimand ca masurile adoptate pentru Irlanda de Nord permit "pastrarea" pacii in provincie.

Presedintele Emmanuel Macron i-a cerut sambata lui Boris Johnson sa-si respecte "cuvantul dat europenilor" in cadrul Brexit, a indicat presedintia franceza.

Seful statului francez s-a aratat "pregatit" la o relansare a relatiilor franco-britanice, dar a "subliniat ca acest reangajament prevede ca britanicii sa-si respecte cuvantul dat europenilor si cadrul definit de acordurile pe Brexit", a indicat Palatul Elysee dupa o intalnire intre cei doi lideri in marja summitului G7.

Dosarul Irlanda de Nord si dispozitiile comerciale speciale prevazute pentru aceasta provincie britanica dupa Brexit inrautateste relatiile dintre Marea Britanie si Uniunea Europeana.

Subiectul afecteaza summitul G7 care se desfasoara pana duminica in sud-vestul Angliei, unde liderii marilor puteri si ai UE incearca sa ofere imaginea unui front unit dornic sa redinamizeze multilateralismul pentru a favoriza relansarea post-pandemie si pentru a lupta impotriva incalzirii climatice.

Londra acuza Bruxelles-ul ca adopta o "apropiere prea purista" in ceea ce priveste noile dispozitii vamale specifice in Irlanda de Nord, continute in "protocolul mord-irlandez" negociat intens in cadrul Brexitului.

Prin mentinerea Irlandei de Nord in uniunea vamala si pe piata unica europeana, aceste masuri sunt surse de tensiuni in provincia britanica, provocand chiar ciocniri violente la inceputul lui aprilie.

Dupa intalnirea lui Boris Johnson cu Emmanuel Macron, premierul britanic are discutii si cu liderii din Blocul comunitar si cancelarul german Angela Merkel.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

„Luaţi-vă pălăria şi plecaţi!”, îi îndeamnă Viktor Orban pe oficialii UE. „Politicienii sunt conduşi de logica războiului”
„Luaţi-vă pălăria şi plecaţi!”, îi îndeamnă Viktor Orban pe oficialii UE. „Politicienii sunt conduşi de logica războiului”
Premierul ungar Vikor Orban a afirmat vineri, 19 aprilie, că oficialii care conduc instituţiile UE trebuie înlocuiţi după alegerile europarlamentare, întrucât nu merită încă o şansă,...
Avertismentul UE privind o ”înarmare a comerțului” pe fondul tensiunilor dintre SUA și China
Avertismentul UE privind o ”înarmare a comerțului” pe fondul tensiunilor dintre SUA și China
Comisarul pentru Comerţ al UE a avertizat miercuri, 17 aprilie, în privinţa unei ”înarmări a comerţului”, pe fondul tensiunilor dintre SUA şi China care s-au amplificat în ultima...
#Uniunea Europeana, #brexit, #Boris Johnson , #Uniunea Europeana