UE aloca 100 de milioane de euro pentru achizitionarea si distribuirea unor teste rapide COVID-19 statelor membre

Miercuri, 28 Octombrie 2020, ora 18:08
2106 citiri
UE aloca 100 de milioane de euro pentru achizitionarea si distribuirea unor teste rapide COVID-19 statelor membre
Presedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen FOTO Facebook

Uniunea Europeana (UE) urmeaza sa aloce 100 de milioane de euro in vederea cumpararii si distribuirii unor teste rapide (antigenice), in vederea opririi unei noi intensificari a COVID-19, a anuntat miercuri presedinta Comisiei Europene (CE) Ursula von der Leyen, care catalogat situatia drept "foarte grava", relateaza AFP.

Mobilizam, in prezent, 100 de milioane de euro (...) in vederea achizitionarii unor teste rapide, pe care le vom distribui statelor membre (UE). Si lansam o procedura comuna de achizitie publica pentru a obtine si mai multe", a declarat von der Leyen intr-o alocutiune de presa.

Testele antigenice - mai putin performante decat testele PCR - nu necesita analize de laborator, iar rezultatul poate fi cunoscut in zece pana la 30 de minute.

Aceste teste rapide "pot juca un rol important, insa noi propunem o abordare la scara UE in domeniul aprobarii si utilizarii. Abia in acel moment va exista o recunoastere reciproca a testelor si rezultatelor testelor", a insistat von der Leyen.

Presedintele Consiliului European Charles Michel a pledat marti in favoarea unei coordonari a omologarii testelor rapide si garantarii producerii lor "la scara europeana, pentru ca ele sa fie disponibile peste tot".

Cu o zi inaintea unui summit prin videoconferinta a sefilor de stat si de guverne, Ursula von der Leyen a reclamat din nou o mai buna impartasire a datelor sanitare intre statele membre prin intermediu platformei de date a Centrului European al Prevenirii si Controlului Bolilor (ECDC).

"Acest lucru ne va ajuta, de exemplu, sa stim unde exista capacitati in unitatile de terapie intensiva" sau daca transferuri peste frontiera ai unor pacienti "pot fi organizate in caz de necesitate", a subliniat ea.

Comisia - care intentioneaza sa coordoneze strategiile nationale de vaccinare - propune o prelungire cu sanse luni a scutirii de la plata TVA la achizitionarea unor vaccinuri si kituri de depistare.

Von der Leyen si-a reiterat indemnul la o armonizare a reglementarii calatoriilor in UE, prin elaborarea unui "formular comun de localizare a pasagerilor UE".

Ea propune totodata o "extindere a cailor rezervate, rezervate pana acum transportului rutier de marfa, la transporturile feroviare, aeriene si pe cai navigabile", pentru a nu perturba schimburile comerciale in cadrul UE.

Presedinta CE reclama, de asemenea, o interoperabilitate sporita intre aplicatiile de urmarire nationale, indemnand toate statele sa lege toate aceste aplicatii la un portal european - lansat recent.

Ofertă de 100 de milioane de euro pentru un star al Barcelonei
Ofertă de 100 de milioane de euro pentru un star al Barcelonei
Liga saudită i-ar fi oferit lui Robert Lewandowski un contract în valoare de 100 de milioane de euro pe an, potrivit Mundo Deportivo. Cu toate acestea, polonezul vrea să rămână la Barça şi...
Apple și Google riscă să se despartă din cauza presiunii antitrust de pe ambele maluri ale Atlanticului
Apple și Google riscă să se despartă din cauza presiunii antitrust de pe ambele maluri ale Atlanticului
Pentru prima dată în istoria lor, giganții tehnologici Apple și Google se confruntă cu o dispută de lungă durată cu autoritățile de reglementare cu privire la poziția lor de monopol....
#UE, #milioane, #euro, #coronavirus, #teste rapide, #state membre , #stiri Europa