Toti calatorii vor fi verificati si la intrarea, si la iesirea din UE: Iata ce prevede noul Regulament Schengen

Miercuri, 15 Februarie 2017, ora 16:49
31786 citiri
Toti calatorii vor fi verificati si la intrarea, si la iesirea din UE: Iata ce prevede noul Regulament Schengen
Foto: Arhiva Ziare.com

Toti cetatenii, europeni si non-europeni, vor fi verificati de fiecare data cand intra sau ies din UE, potrivit noului Regulament Schengen, prezentat miercuri de europarlamentarul Monica Macovei si care, cel mai probabil, va intra in vigoare in luna aprilie.

Noul Regulament Schengen a intrat miercuri in dezbaterea Parlamentului European, care va da un vot in acest sens joi.

Monica Macovei - care a fost raportor al Parlamentului European pentru modificarea Regulamentului Schengen, deci a contribuit la redactarea si negocierea documentului - sustine ca "granitele Romaniei, desi nu este membra a spatiului Schengen, vor fi pazite si protejate la acelasi nivel cu statele Schengen".

Intr-o conferinta la Strasbourg, Macovei a declarat ca una dintre modificari se refera la verificarea cetatenilor non-europeni.

"In acest moment, cetatenii non-europeni sunt verificati doar la intrarea, nu si la iesirea din UE. De acum vor fi verificati si la iesirea din UE - spun UE si nu Schengen, pentru ca sunt incluse si Romania si Bulgaria.

Vor fi verificati in bazele de date. Este obligatorie verificarea in bazele de date Schengen si Interpol, dar si in alte baze de date relevante, cum ar fi Visa sau, pe viitor, baza de intrare si iesire din UE. Statele membre pot verifica si in baze de date nationale", a explicat europarlamentarul.

O alta modificare consta in faptul ca vor fi verificati toti cetatenii europeni, atat la intrarea, cat si la iesirea din UE, "pentru a preveni implicarea cetatenilor europeni in atacuri teroriste", a adaugat Macovei.

Ea a explicat ca este vorba despre trei categorii de granite: terestre, maritime si aeriene, iar regulile sunt putin diferite.

"In ceea ce priveste granitele terestre si maritime, daca fluxul de calatori este foarte mare si e ingreunat din cauza verificarilor in bazele de date, atunci statul membru poate face verificari tintite - adica doar anumite persoane - pe baza de informatii, numai dupa ce face o evaluare a riscurilor, iar evaluarea e aprobata de Comisia Europeana.

Pentru granitele aeriene: in primele sase luni de la intrarea in vigoare (a noului Regulament - n.red.) se pot face verificari tintite, daca exista probleme tehnice si de infrastructura. Daca acestea persista, statele pot cere inca 18 luni de perioada de tranzitie, deci se poate duce pana la doi ani perioada de tranzitie, dar numai in mod justificat", a detaliat Monica Macovei.

De unde vin banii

Ea a explicat si de unde vor fi luati bani pentru toate aceste schimbari majore.

"Pentru bani pentru echipamente, cum ar fi acest passport reader (cititor de pasapoarte) si alte astfel de aparate, pentru pregatirea celor de la frontiere, exista un fond special, fondul european pentru securitate interna. De acolo se vor lua bani si pentru masurile din Directiva de lupta impotriva terorismului", a mentionat Macovei.

Europarlamentarul a prezentat si calendarul adoptarii noului Regulament Schengen. Astfel, votul in Parlamentul European va avea loc joi, iar pe 1 martie se va vota in COREPER (reprezentantii permanenti ai statelor membre la Bruxelles - n.red.), urmand ca pe 7 martie sa se voteze in Consiliul European.

Pe 15 martie, Consiliul si Parlamentul European vor semna Regulamentul, iar pe 22 martie se va publica in Gazeta oficiala a UE.

In 20 de zile de la publicare va intra in vigoare in toate statele membre, iar asta inseamna - daca este respectat calendarul - candva in luna aprilie.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Declarațiile preotului Nicolae Tănase sunt ”o invitație la viol”. Ministra Justiției intervine
Declarațiile preotului Nicolae Tănase sunt ”o invitație la viol”. Ministra Justiției intervine
Ministra Justiţiei, Alina Gorghiu a spus, referitor la afirmaţiile preotului Nicolae Tănase de la Valea Plopului potrivit cărora fetele care sunt agresate sexual ar trebui să intre la...
Plângeri la DNA și ANI împotriva lui Cristian Popescu Piedone. USR îl acuză că și-a angajat ”rudele și pilele” la primărie
Plângeri la DNA și ANI împotriva lui Cristian Popescu Piedone. USR îl acuză că și-a angajat ”rudele și pilele” la primărie
USR va depune plângeri la Agenţia Naţională de Integritate şi Direcţia Naţională Anticorupţie împotriva lui Cristian Popescu Piedone şi a caracatiţei cu rude şi pile pe care a...
#verificari intrare iesire UE, #nou Regulament Schengen , #Uniunea Europeana