Reacție dură a MAE, după ce Moscova a criticat reinaugurarea unui monument al ostaşilor români din Chişinău vorbind despre ”glorificarea complicilor criminalilor nazişti”

Sambata, 30 Octombrie 2021, ora 13:28 5044 citiri
Monumentul dedicat eroilor Armatei Române fusese distrus în timpul regimului bolșevic FOTO Facebook/ Ambasada României în Republica Moldova

Ministerul Afacerilor Externe de la Bucureşti a reacţionat sâmbătă, după ce MAE rus a criticat ceremonia desfăşurată la un monument dedicat Eroilor Armatei Române din Primul Război Mondial, din Chişinău, şi a vorbit despre o ”glorificare a complicilor criminalilor nazişti”. ”Regretăm că MAE rus întreţine retorica neconstructivă privind evenimente istorice. Partra română a transmis că notează cu regret insistenţa MAE al Federaţiei Ruse de a întreţine retorica neconstructivă cu privire la evenimente istorice şi de a le instrumentaliza în scopuri propagandistice.

”Ministerul Afacerilor Externe (MAE) îşi exprimă dezacordul ferm faţă de poziţia Ministerului Afacerilor Externe al Federaţiei Ruse cu privire la ceremonia dedicată, la 25 octombrie 2021, de Ziua Armatei Române, reinaugurării şi sfinţirii monumentului dedicat Eroilor Armatei Române din Primul Război Mondial – „Cişmeaua general George P. Ion" din Chişinău. MAE român notează cu regret insistenţa MAE al Federaţiei Ruse de a întreţine retorica neconstructivă cu privire la evenimente istorice şi de a le instrumentaliza în scopuri propagandistice”, transmite Ministerul de Externe.

MAE subliniază că evenimentul a fost dedicat reinaugurării şi sfinţirii unui monument de război românesc de pe teritoriul Republicii Moldova, în condiţiile în care există o practică internaţională clară şi consolidată cu privire la monumentele de război şi comemorarea tuturor soldaţilor căzuţi la datorie.

MAE face un nou apel la MAE al Federaţiei Ruse, în continuarea celor lansate până în prezent, să accepte ca problemele de natură istorică să fie dezbătute de istorici în cadrul Comisiei comune româno-ruse de istorie.

Conform NOI.md, purtătorul de cuvânt al MAE rus Maria Zacharnova a criticat ceea ce anumit inaugurarea ”cu onoruri militare şi în prezenţa înalţilor reprezentanţi ai Ministerelor Apărării şi Culturii din Republica Moldova”, unui ”monument al comemorării soldaţilor armatei române care au luptat de partea trupelor naziste”.

"Este anul 2021 - aceasta nu este în toiul celui de-al Doilea Război Mondial, nu este perioada în care nu exista Tribunalul de la Nuremberg. Aceasta este situaţia în care deciziile Tribunalului de la Nuremberg sunt recunoscute ca fiind fundamentale pentru evaluarea acestor evenimente istorice şi nu sunt supuse revizuirii. Pe monument a fost instalată o placă: "...80 de ani de la eliberarea Basarabiei şi Bucovinei de nord de către armata română". Este vorba despre invazia ocupanţilor româno-fascişti pe teritoriul URSS în 1941. Această acţiune este cinică. Şi din cauza faptului că în 1937, pe acelaşi loc a fost ridicat un monument pentru a marca 20 de ani de la luptele din estul României în Mărăşti şi Mărăşeşti în vara anului 1917, unde trupele ruse şi române au opus împreună rezistenţă armatei germane", a subliniat Maria Zaharova, conform sursei citate.

"Condamnăm ferm această acţiune flagrantă de glorificare a complicilor criminalilor nazişti, care a provocat o respingere bruscă chiar şi în Moldova, ai cărei oameni preţuiesc amintirea faptelor soldaţilor sovietici, în primul rînd ale ostaşilor lor. De ce autorităţile actuale uită de acest lucru? Solicităm Chişinăului oficial să nu se lase condus de forţe revanşiste, încercările lor de a falsifica istoria şi să nu fie toleranţi cu propaganda directă a ideilor naziste", a declarat reprezentantul oficial al Ministerului rus de Externe.

Ambasada Rusiei vorbește de „criminali naziști”

Ambasada Rusiei în Republica Moldova și-a manifestat nemulțumirea față de reinaugurarea monumentului „Cișmeaua generalului George P. Ion”, amplasat în Parcul Valea Morilor din Chișinău, arată Unimedia.info.

„Simbolul prieteniei ruso-române în primului război mondial de la Chișinău a fost transformat în „monument” al criminalilor naziști ai regimului I. Antonescu”, arată comunicatul publicat de Ambasada rusă.

Cel de-al doilea eveniment dedicat Zilei Armatei Române a fost ceremonia de reinaugurare și sfințire a monumentului dedicat Eroilor Armatei Române - „Cișmeaua general George P. Ion”, situat în Parcul Valea Morilor din Chișinău, la baza Scării Cascadelor, a anunțat Ambasada României în Republica Moldova.

Ambasadorul României în Moldova, Daniel Ioniță, a adresat „felicitări militarilor Armatei Române, celor care se află în serviciul activ, veteranilor, celor în retragere, precum și eroilor, fără a căror contribuție, România nu ar fi fost un stat membru, respectat, al Uniunii Europene și al Alianței Nord-Atlantice”.

De Ziua Armatei Române, la Chișinău a fost reinaugurat și sfințit monumentul dedicat Eroilor Armatei Române „Cișmeaua general Georgescu P. Ion”, situat în Parcul Valea Morilor, informează glasulcetatii.ro.

Monumentul, distrus în timpul regimului bolșevic, a fost renovat datorită unui proiect inițiat de Asociațiile „Monumentum” și „ASCOR” Iași încă în 2017, notează deschide.md.

Monumentul „Cișmeaua general Georgescu P. Ion” a fost sfințită de un sobor de preoți de la Iași, Suceava și Chișinău, în frunte cu Înaltpreasfințitul Părinte Petru, Arhiepiscopul Chișinăului, Mitropolitul Basarabiei și Exarhul Plaiurilor.

Ne puteți urmări și pe  pagina noastră de Facebook   sau pe   Google News