Suedia le transmite varstnicilor sa nu se mai izoleze, chiar daca infectarile sunt in crestere

Luni, 26 Octombrie 2020, ora 06:29
12718 citiri
Suedia le transmite varstnicilor sa nu se mai izoleze, chiar daca infectarile sunt in crestere
Oameni pe strazile din Stockholm, Suedia FOTO Unsplash

Guvernul suedez le-a transmis persoanelor varstnice ca nu mai este necesar sa se autoizoleze, argumentand ca ratele de infectare cu coronavirus sunt mai reduse decat in primavara, iar izolarea are un impact negativ asupra sanatatii mintale, transmite Reuters.

Decizia vine in vreme ce multe state europene reimpun restrictii pentru a limita cresterea vertiginoasa a contagierilor, insa Agentia de sanatate publica afirma ca nu a gasit dovezi despre un al doilea val al epidemiei in Suedia.

Tara scandinava a ales o abordare diferita fata de majoritatea statelor europene in lupta cu pandemia, mizand pe conformarea voluntara a cetatenilor fata de distantarea sociala, chiar daca a izolat caminele dupa ce printre rezidenti s-au inregistrat numeroase decese.

Numarul de noi infectari a crescut constant in Suedia in ultimele saptamani, desi ramane la niveluri mai scazute fata de marimea populatiei prin comparatie cu multe tari europene, unde zilnic sunt raportate noi recorduri.

Suedia a raportat pana acum in jur de 107.000 de cazuri de infectare si 5.900 de decese. Miercuri au fost anuntate 975 de infectari si sapte decese, mult sub statisticile de la varful epidemiei in primavara, dar peste bilanturile din timpul verii.

'Agentia de sanatate publica a decis ca persoanele varstnice si cele din grupele speciale de risc vor fi supuse acelorasi recomandari ca si restul populatiei', le-a declarat joi ministrul sanatatii Lena Hallengren reporterilor.

Per total, mortalitatea de COVID-19 a fost de multe ori mai mare in Suedia decat in tarile vecine nordice, dar mai scazuta decat in unele state care au adoptat masuri mai restrictive, precum Spania si Marea Britanie.

Pana acum, persoanelor de peste 70 de ani li se recomanda sa evite contactele fizice, transportul public, magazinele si alte locuri publice, masuri despre care oficialii spun ca au coborat rata infectarilor, dar au avut un impact negativ semnificativ asupra starii de bine a multor varstnici.

Potrivit Agentiei, odata cu ratele de infectare mai scazute, o mai buna cunoastere despre cum trebuie abordata boala si un sistem de sanatate care nu se mai afla sub aceeasi presiune ca in primavara, varstnicii ar trebui sa urmeze acum recomandarile generale adresate tuturor suedezilor. Acestea includ evitarea adunarilor numeroase, ramanerea la domiciliu la primele semne de boala si pastrarea distantei fizice.

Ministrul Lena Hallengren a atentionat totusi ca aceasta nu inseamna o revenire la normal.

'Viata de zi cu zi nu poate fi asa cum era inainte de pandemie. Insa exista multe moduri de a trai care nu inseamna simpla supravietuire', a afirmat ea.

Veste groaznică dată lui Putin de un fost prim-ministru: Se îndreaptă spre înfrângere, doar un om l-ar mai putea salva
Veste groaznică dată lui Putin de un fost prim-ministru: Se îndreaptă spre înfrângere, doar un om l-ar mai putea salva
Vestea de săptămâna trecută a fost, fără îndoială, primită cu ușurare la Kiev și cu durere la Kremlin. Congresul SUA a întrerupt în cele din urmă blocajul de șase luni și a aprobat...
Atenție la drumurile spre munte și spre litoral! Polițiștii rutieri anunță că acestea urmează să se aglomereze și le fac recomandări șoferilor
Atenție la drumurile spre munte și spre litoral! Polițiștii rutieri anunță că acestea urmează să se aglomereze și le fac recomandări șoferilor
Infotrafic a transmis sâmbătă, 27 aprilie, că valorile de trafic ar putea să crească în principal pe cele două drumuri naţionale cu staţiuni montane intens circulate la nivel naţional,...
#suedia, #varstnici, #recomandari, #Covid 19, #pandemie , #stiri Europa