Acord final al statelor UE asupra legislatiei ce stabileste obiectivele de mediu. Bulgaria s-a abtinut la vot

Luni, 28 Iunie 2021, ora 20:55
2165 citiri
Acord final al statelor UE asupra legislatiei ce stabileste obiectivele de mediu. Bulgaria s-a abtinut la vot
Steagul Uniunii Europene

Cele 27 de state membre ale Uniunii Europene au aprobat luni, cu o singura abtinere, cea a Bulgariei, textul legislativ prin care tintele de reducere a emisiilor de gaze cu efect de sera devin obligatorii din punct de vedere juridic, relateaza Reuters.

Acordul statelor membre survine dupa ce plenul Parlamentului European a dat joi unda verde angajamentului Uniunii Europene de a atinge neutralitatea climatica pana in anul 2050, adica sa nu emita mai multe gaze cu efect de sera decat poate absorbi, si sa-si reduca emisiile nete de CO2 cu cel putin 55% in anul 2030 fata de 1990.

Ministrii celor 27 de state membre au aprobat luni legea ce cuprinde acest angajament, cu exceptia reprezentantului Bulgariei, care s-a abtinut. "Compromisul final nu reflecta suficient pozitia noastra nationala", a declarat un purtator de cuvant al guvernului de la Sofia, fara alte explicatii.

Legislatia europeana necesara aplicarii Pactului Verde european nu stabileste obiective precise de reducere a emisiilor pentru fiecare tara in parte, ci doar o tinta globala la nivel comunitar, concesie facuta pentru a obtine consimtamantul statelor cu economii inca intensive in carbon, precum Polonia, Ungaria sau Slovacia.

In timp ce statele mai bogate vest-europene sunt in general favorabile unor politici de mediu mai dure, ele se lovesc de opozitia tarilor central si est-europene, care atrag atentia ca economiile lor inca nu sunt suficient de competitive pentru a face fata schimbarilor implicate de atingerea obiectivelor de mediu europene si, prin urmare, au nevoie de finantari pentru a putea sustine costurile generate de aceste transformari.

Consecinta compromisului legislativ la care s-a ajuns astfel va fi o revizuire a circa 50 de norme legislative europene ce privesc diferite teme, precum comercializarea certificatelor pentru emisiile de CO2, impulsionarea folosirii vehiculelor electrice, fiscalitatea verde sau dezvoltarea tehnologiilor pe baza de hidrogen si a noilor materiale mai sustenabile.

Comisia Europeana va prezenta pe 14 iulie un pachet substantial de politici menite sa asigure atingerea tintei diminuarii emisiilor de CO2 in deceniul care se incheie in 2030.

Textul legislativ adoptat luni de statele membre prevede si crearea unui organism care sa verifice coerenta intre obiectivele climatice si politicile implementate pentru a le atinge, precum si a unui mecanism de tip bugetar prin care vor fi calculate emisiile totale pe care le va putea produce UE in perioada 2030-2050 conform tintelor stabilite.

Divergențe între statele UE pe problema refacerii naturii. Ce țări se opun inițiativei
Divergențe între statele UE pe problema refacerii naturii. Ce țări se opun inițiativei
Principala iniţiativă a Uniunii Europene referitoare la refacerea naturii este pusă sub semnul întrebării, în condiţiile în care un vot pentru adoptarea legii a fost anulat luni, după ce...
Apple și Google riscă să se despartă din cauza presiunii antitrust de pe ambele maluri ale Atlanticului
Apple și Google riscă să se despartă din cauza presiunii antitrust de pe ambele maluri ale Atlanticului
Pentru prima dată în istoria lor, giganții tehnologici Apple și Google se confruntă cu o dispută de lungă durată cu autoritățile de reglementare cu privire la poziția lor de monopol....
#UE, #Uniunea Europeana, #mediu, #emisii gaze, #efect sera , #Uniunea Europeana