Comisia Europeană condamnă spionarea jurnaliştilor, după ce o firmă din Israel a oferit un software folosit pentru accesarea telefoanelor

Luni, 19 Iulie 2021, ora 20:23
2405 citiri
Comisia Europeană condamnă spionarea jurnaliştilor, după ce o firmă din Israel a oferit un software folosit pentru accesarea telefoanelor
Ursula von der Leyen, președinta Comisiei Europene. Foto: ec.europa.eu

Uniunea Europeană a condamnat luni orice fel de spionare a jurnaliştilor, în urma informaţiilor că o firmă israeliană de software a fost folosită pentru accesarea telefoanelor unor ziarişti, oficiali guvernamentali şi activişti pentru drepturile omului, la nivel global, transmite Reuters.

"Ceea ce am putut citi până acum - şi acest lucru trebuie verificat, dar dacă este cazul - este complet inacceptabil. Împotriva oricăror reguli pe care le avem în Uniunea Europeană", a declarat preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, în timpul unui vizite la Praga.

"Libertatea presei, presa liberă este una dintre valorile esenţiale ale UE. Este complet inacceptabil dacă acest (atac de hacking) a avut loc."

O investigaţie publicată duminică de 17 organizaţii de media, condusă de grupul de jurnalism non-profit din Paris Forbidden Stories, a afirmat că programele de spionaj realizate şi licenţiate de compania israeliană NSO au fost utilizate în accesarea cu succes a 37 de smartphone-uri aparţinând jurnaliştilor, unor oficiali guvernamentali şi activişti pentru drepturile omului.

NSO a declarat că produsul său a fost destinat numai pentru a fi utilizat de către serviciile de informaţii guvernamentale verificate şi agenţiile de aplicare a legii pentru a combate terorismul şi criminalitatea.

Într-o declaraţie de pe site-ul său, acesta a declarat că informaţiile furnizate de sursele consorţiului ”nu au nicio bază reală”. Ancheta, pe care Reuters nu a confirmat-o independent, nu a dezvăluit cine a încercat atacul de hacking sau de ce.

Site-ul maghiar Direkt36, care face parte din consorţiu, a afirmat că cele peste 300 de ţinte din Ungaria includ jurnalişti, oameni de afaceri, avocaţi şi critici ai guvernului premierului Viktor Orban.

Ministrul de Externe Peter Szijjarto a declarat că Ungaria nu ştia de încercările de supraveghere raportate, dar că a cerut şefului Biroului de informaţii maghiar, un serviciu secret aflat sub supravegherea sa, să investigheze.

Ministrul israelian al Sănătăţii, Nitzan Horowitz, şeful partidului liberal Meretz, a declarat că se va întâlni cu ministrul Apărării Benny Gantz pentru a discuta despre exporturile NSO.

Ministerul Apărării, care autorizează exporturile, nu a comentat imediat. În ianuarie 2020, Reuters a scris că FBI a investigat din 2017 rolul NSO în eventualele atacuri informatice asupra rezidenţilor şi companiilor americane, precum şi despre suspiciunile privind colectarea de informaţiilor de către guverne, au spus patru persoane familiare cu ancheta. La acea vreme, Departamentul de Justiţie al SUA şi-a reafirmat politica de a nu confirma sau nega existenţa oricărei anchete.

Facebook a intentat o acţiune în 2019, acuzând NSO că facilitează pirateria guvernamentală în 20 de ţări, după ce platforma de mesagerie WhatsApp a afirmat că NSO a exploatat un defect al programului pentru a ajuta guvernele să spioneze peste 1.400 de persoane din întreaga lume, inclusiv diplomaţi, disidenţi, jurnalişti şi înalţi oficiali guvernamentali.

Alţi giganţi tehnologici, inclusiv Microsoft, Google, Cisco şi Dell, s-au alăturat cazului în decembrie anul trecut.

NSO a negat acuzaţiile din proces "în termenii cei mai puternici posibili", spunând că îi va combate cu putere. O încercare de a argumenta în instanţă că NSO ar trebui să beneficieze de imunitatea suverană a eşuat în prima instanţă.

Reprimarea presei anti-Putin se accentuează după moartea lui Navalnîi: Cinci jurnaliști ruși au fost arestați în toiul nopții VIDEO
Reprimarea presei anti-Putin se accentuează după moartea lui Navalnîi: Cinci jurnaliști ruși au fost arestați în toiul nopții VIDEO
Cinci jurnalişti care lucrează pentru media independente au fost arestaţi miercuri seara şi joi în Rusia, unde represiunea împotriva oricărei contestări a puterii se amplifică, informează...
Diplomă unică pentru studenții din UE. Comisia Europeană vrea să utilizeze Erasmus+ pentru a simplifica actele din învățământul superior
Diplomă unică pentru studenții din UE. Comisia Europeană vrea să utilizeze Erasmus+ pentru a simplifica actele din învățământul superior
Comisia Europeană a anunțat miercuri, 27 martie, trei inițiative de cooperare între statele membre în domeniul învățământului superior. Scopul final este crearea unei diplome unice pentru...
#spionaj, #jurnalisti, #Ungaria, #Comisia Europeana , #Uniunea Europeana