Ultimele sondaje in Germania: Merkel castiga detasat alegerile, extrema dreapta n-a mai fost atat de puternica de la caderea lui Hitler

Duminica, 24 Septembrie 2017, ora 07:51
5965 citiri
Ultimele sondaje in Germania: Merkel castiga detasat alegerile, extrema dreapta n-a mai fost atat de puternica de la caderea lui Hitler
Foto: Arhiva Ziare.com

Angela Merkel, favorita in alegerile federale din Germania, si rivalul sau social-democrat Martin Schulz si-au tinut, sambata, ultimele discursuri din aceasta campanie electorala, in fiefurile lor, pentru a-si motiva alegatorii, cu o zi inainte de un scrutin la care dreapta nationalista ar putea obtine un avans istoric, scrie sambata intr-un comentariu AFP.

Merkel (63 de ani) a mers mai intai la cartierul general al campaniei sale din Berlin. "Fiecare vot conteaza!", a declarat cancelarul in exercitiu, care vizeaza un al patrulea mandat, dupa 12 ani la putere.

Dupa-amiaza a mers in circumscriptia sa Mecklenburg-Pomerania, in fosta RDG, la Greifswald, unde nationalistii antiislam din Alternativa pentru Germania (AfD) au invins partidul sau, Uniunea Crestin-Democrata (CDU), la alegerile regionale anul trecut.

In ultimele saptamani, sefa conservatorilor a fost huiduita la unele mitinguri de campanie de mici grupuri de simpatizanti ai dreptei populiste care o acuza de "tradare" pentru ca a deschis portile Germaniei in 2015 pentru sute de mii de solicitanti de azil, in majoritate musulmani.

AfD, care si-a radicalizat discursul la final de campanie, a castigat cateva puncte in sondaje si se claseaza pe locul al treilea, cu 11-13% din intentiile de vot, inaintea stangii radicale Die Linke, a Partidului Liber-Democrat (FPD, liberalii) si a Verzilor (ecologistii).

Un astfel de scor nu a mai fost vazut in Germania de dupa razboi. O mare parte a societatii civile avertizeaza in legatura cu un vot pentru AfD, calificat de multi drept partid de extrema dreapta, chiar urmas al nazismului.

Un avans al AfD ar arunca o umbra asupra victoriei asteptate a conservatorilor lui Merkel - Uniunea Crestin-Democrata (CDU) si ramura sa bavareaza Uniunea Crestin-Sociala (CSU), care, potrivit sondajelor, i-ar devansa larg, cu 34-36% din voturi, pe social-democratii SPD, 21-22%.

Vicepresedintele Comitetului International Auschwitz, Christoph Heubner, si-a exprimat temerea ca avansul AfD, "un conglomerat de antisemiti, dusmani ai democratiei si predicatori ai urii nationaliste, va da un impuls urias populistilor si extremistilor de dreapta in intreaga Europa".

La randul sau, social-democratul Martin Schulz (61 de ani) a avut dupa-amiaza un ultim miting electoral in Aachen (vest), aproape de orasul sau natal.

In conditiile in care o treime dintre alegatori sunt indecisi, Schulz, fost presedinte al Parlamentului European, spera inca sa creeze o surpriza, in pofida unei erodari constante a SPD in sondaje.

Vineri, la un mare miting electoral la Berlin, Schulz a acuzat-o pe Merkel ca este candidata imobilismului. "Urmatorii patru ani nu pot fi patru ani de inertie si letargie", a spus Schulz. Dar, cu acest mesaj, Schulz a avut de suferit pe toata durata campaniei, deoarece partidul sau, SPD, a guvernat cu CDU din 2013.

Citeste mai mult:

„Ne mai gândim”. Nicolae Ciucă s-ar vedea în turul doi la prezidențiale cu Marcel Ciolacu, dacă coaliția nu va avea candidat comun
„Ne mai gândim”. Nicolae Ciucă s-ar vedea în turul doi la prezidențiale cu Marcel Ciolacu, dacă coaliția nu va avea candidat comun
Discuţiile despre candidaţii la alegerile prezidenţiale vor avea loc, între PNL şi PSD, după alegerile din data de 9 iunie, declara liderul liberal Nicolae Ciucă. Ciucă admite că, dacă...
Cum exploatează Piedone strategia „omului din popor”. Politolog: ”Dejunul cu muncitori este de manual”
Cum exploatează Piedone strategia „omului din popor”. Politolog: ”Dejunul cu muncitori este de manual”
Primarul de la Sectorul 5, Cristian Popescu Piedone, este cotat cel mai bine în majoritatea sondajelor de opinie pentru a câștiga Primăria Capitalei. El este văzut adesea „pe teren”,...
#alegeri Germania, #Angela Merkel nou mandat, #extrema dreapta Germania, #Martin Schulz alegeri Germania , #alegeri Germania