Si-au pierdut rabdarea cu Grecia? Juncker ar fi refuzat sa discute cu Tsipras, in ajunul reuniunii G7

Miercuri, 04 August 2021, ora 18:226831 citiri
Si-au pierdut rabdarea cu Grecia? Juncker ar fi refuzat sa discute cu Tsipras, in ajunul reuniunii G7
Foto: Captura Youtube/Politic Spain/Juncker il primeste pe Tsipras la summitul de la Riga

Presedintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, a refuzat sambata sa discute la telefon cu premierul grec, Alexis Tsipras, dupa ce acesta a respins vehement propunerile creditorilor Atenei.

"Pot confirma ca a existat o solicitare pentru un apel telefonic (...) Sambata, nu a avut loc", a precizat o purtatoare de cuvant a Comisiei, relateaza AFP.

"Presedintele Juncker si premierul Tsipras vor ramane cu siguranta in contact in zilele urmatoare", dupa cum s-a stabilit cu prilejul unei reuniuni desfasurate miercuri seara la Bruxelles, a subliniat ea.

Update: Potrivit NDTV, oficiali greci au negat ca Juncker sr fi refuzat sa vorbeasca cu Tsipras, insa nu au oferit si alte detalii.

In cursul acestei reuniuni, la care a asistat si presedintele Eurogrupului, Jeroen Dijsselbloem, Jean-Claude Juncker a expus lista reformelor cerute de creditorii Greciei (UE, FMI si BCE) in schimbul platii unei transe de 7,2 miliarde de euro ca ajutor pentru tara aflata in pragul incapacitatii de plata.

Alexis Tsipras propusese finantatorilor cu doua zile inainte propria serie de reforme, pe care in special Germania refuza sa o considere ca "o baza" de discutie.

Creditorii vor ca Atena, dupa cinci ani de austeritate, sa faca economii suplimentare de trei miliarde de euro, cerand printre altele majorarea TVA la curentul electric sau taieri in pensiile celor mai defavorizate persoane, inacceptabile pentru liderul provenit din randul stangii radicale.

La finalul reuniunii, Jeroen Dijsselbloem, a calificat discutiile ca "foarte bune" si a dat asigurari ca vor fi reluate in cateva zile.

Revenit la Atena, Alexis Tsipras a luat prin surprindere pe toata lumea grupand cele 1,6 miliarde de euro plati catre FMI in iunie, in timp ce un imprumut de 300 de milioane de euro avea scadenta vineri.

In fata parlamentului elen, el a respins vineri cu fermitate planul de reforme "absurd" propus in aceasta saptamana Greciei de catre creditorii sai, UE si FMI, declarandu-se in acelasi timp convins ca un acord este "mai aproape ca niciodata".

"Multa retorica", a decriptat o sursa implicata in discutiile cu Atena, ceea ce subliniaza ca "acest discurs nu a fost in sensul rupturii".