Conferința privind viitorul Europei continuă cu trei subiecte esențiale: clima, mediul și sănătatea. Cum cred cetățenii UE că autoritățile pot combate criza climatică

Sambata, 20 Noiembrie 2021, ora 12:30
2572 citiri
Conferința privind viitorul Europei continuă cu trei subiecte esențiale: clima, mediul și sănătatea. Cum cred cetățenii UE că autoritățile pot combate criza climatică
Cetățenii UE vor mai multe investiții în energia regenerabilă și mijloacele de transport ecologice FOTO Pixabay

Panelul dedicat climei, mediului și sănătății, din cadrul conferinței privind Viitorul Europei a început vineri, 19 noiembrie, în format exclusiv online.

Participanții au subliniat nevoia urgentă de a tempera încălzirea globală, a preîntâmpina consecințele schimbărilor climatice și a limita distrugerile aduse mediului.

„Cred că acesta este subiectul cel mai important, pentru că schimbările climei ne vor afecta pe toți în viitor, în special generația noastră. Ar trebui să luptăm cu această problemă și acest lucru este posibil doar dacă lucrăm împreună ca o singură Europă”, a spus Lars, din Germania.

Dubravka Šuica, vicepreședintă a Comisiei Europene și comisar pentru democrație, a avut o intervenție online în panel, prin care i-a încurajat pe participanți să facă schimb de informații și idei.

Planetă sănătoasă, oameni sănătoși

Mulți cetățeni ai Uniunii Europene au exprimat îngrijorări legate de catastrofele naturale recente din Europa și de intensificarea acestor fenomene, pe care au legat-o de schimbările climatice. UE ar trebui să educe oamenii pentru un mod de viață mai durabil și să continue să susțină mijloacele de transport ecologice și energia regenerabilă, au spus vorbitorii.

A fost evidențiată legătura dintre un mediu sănătos și sănătatea populației. Susținerea agriculturii durabile și promovarea hranei de calitate pentru toți ar trebui să fie pe agendă, au spus participanții, ei cerând totodată acces egal la servicii medicale pentru toți europenii.

În același timp, în ceea ce privește reducerea deșeurilor, unii cetățeni care au participat la dezbatere au adus în discuție, ca un prim pas, nu neapărat eliminarea completă a ambalajelor din plastic, ci reducerea dimensiunii lor. Argumentul a fost că unele produse sunt ambalate cu foarte mult plastic sau foarte multă hârtie, raportat la dimensiunea lor. Iar unii cetățeni cred că în unele cazuri, anumite materiale ar trebui refolosite, nu reciclate, cum este sticla, având în vedere că procesul de reciclare consumă foarte multă energie.

Educația sexuală și reproductivă au fost, de asemenea, discutate, precum și sănătatea femeilor și medicamentele pentru fibroză și endometrioză, care nu sunt mereu disponibile. S-a propus reducerea TVA-ului la pastile anticoncepționale sau chiar distribuirea gratuită a acestor medicamente.

O a treia sesiune a forumului cu privire la „schimbări climatice, mediu și sănătate” va avea loc între 7 și 9 ianuarie la Varșovia. Recomandările grupului vor ajuta la conturarea concluziilor Conferinței care sunt așteptate în primăvara 2022.

Divergențe între statele UE pe problema refacerii naturii. Ce țări se opun inițiativei
Divergențe între statele UE pe problema refacerii naturii. Ce țări se opun inițiativei
Principala iniţiativă a Uniunii Europene referitoare la refacerea naturii este pusă sub semnul întrebării, în condiţiile în care un vot pentru adoptarea legii a fost anulat luni, după ce...
Se interzise fumatul țigărilor electronice în spațiile publice închise și în birouri. Ce mai prevede legea promulgată de Klaus Iohannis
Se interzise fumatul țigărilor electronice în spațiile publice închise și în birouri. Ce mai prevede legea promulgată de Klaus Iohannis
O lege promulgată deja de președintele Klaus Iohannis interzice vânzarea către minori a țigărilor electronice, dar și a dispozitivelor de vapat, cu sau fără nicotină. Acestea au fost...
#schimbari climatice, #clima Europa, #dezastre naturale, #viitorul Europei , #Viitorul Europei