Scandal in Franta, din cauza expulzarii unei tinere de etnie rroma

Joi, 17 Octombrie 2013, ora 20:59
3978 citiri
Scandal in Franta, din cauza expulzarii unei tinere de etnie rroma
Foto: AFP

Franta duce o politica din ce in ce mai agresiva fata de comunitatea rroma, iar atitudinea Parisului incepe a fi tot mai controversata, dupa ce o fata in varsta de 15 ani a fost oprita de catre politie, in timp ce efectua o excursie scolara, arestata si apoi expulzata in Kosovo.

Incidentul, care a avut loc la inceputul acestei saptamani, a devenit cunoscut abia in ziua de miercuri, atunci cand un ONG a facut publica povestea tinerei Leonarda Dibrani, care a fost nevoita sa paraseasca Franta, dupa ce familia ei nu a reusit sa primeasca dreptul de resedinta in statul membru al Uniunii Europene, relateaza Al Jazeera.

Imprejurarile in care fata a fost retinuta de catre politie raman inca necunoscute, insa conform autoritatii scolare si a ministerului francez de Interne, incidentul nu s-a petrecut in fata celorlalti elevi.

Cu toate acestea, unul dintre profesori a mentionat faptul ca toti colegii tinerei au fost constienti de cele intamplate, fiind la randul lor puternic marcati si tulburati.

"Toti colegii mei au inceput sa planga, cand au vazut ca ma cauta politia. M-au intrebat daca am ucis pe cineva sau daca am furat ceva. Cand am coborat din autobuz, mi s-a spus ca trebuie sa parasesc Franta", a declarat Leonarda Dibrani.

Mai mult, aceasta sustine ca doreste neaparat sa se intoarca in Franta alaturi de toti membrii familiei sale, adaugand: "Imi este frica aici. Viata mea este in Franta. Nu vreau sa merg la scoala aici, pentru ca nu vorbesc albaneza. Daca exista Dumnezeu, atunci eu si familia mea vom fi in primul avion catre Franta", a spus tanara.

La randul sau, tatal fetei, Reshat Dibrani, deportat cu o zi inainte ca fiica sa sa fie retinuta, a mentionat ca: "Exista numerosi refugiati in Franta care comit destule fapte rele, dar care primesc usor dreptul de resedinta. Noi, desi nu am facut nimic, am fost tratati urat. Altfel ar fi fost situatia daca pielea noastra ar fi avut alta culoare. Totul se intampla pentru ca suntem rromi".

Ca urmare a mai multor reactii dure venite din cadrul propriului partid, premierul francez Jean-Marc Ayrault a afirmat ca tinerei i se va permite sa se reintoarca, daca se va constata ca i-au fost incalcate drepturile.

Cu toate acestea, mai multi parlamentari ai opozitiei se opun acestei idei, pe fondul crearii unui precedent, care ar permite si altor imigranti ilegali sa obtina anumite avantaje.

Aceasta controversa vine dupa ce guvernul s-a confruntat cu mai multe proteste in urma cu o luna, prin care se cerea repatrierea tuturor rromilor, ca urmare a imposibilitatii de integrare a acestora.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
În contextul unei crize generate în alianța PSD-PNL, generată de zvonurile legate de o eventuală retragere a medicului Cătălin Cîrstoiu, primarul de la Sectorul 3, Robert Negoiță, s-a...
#rromi Franta, #rromi Europa, #Leonarda Dibrani expulzata, #rromi expulzati Franta , #Franta