Scandal de spionaj in Marea Britanie - Victime: oficialii de la summit-urile G20

Autor: Ana Ilie
Luni, 17 Iunie 2013, ora 10:07
3346 citiri
Scandal de spionaj in Marea Britanie - Victime: oficialii de la summit-urile G20

Politicienii straini si oficialii ce au luat parte la doua intalniri in formatul G20 la Londra au fost supravegheati la ordinele gazdelor britanice. Unii delegati au fost pacaliti sa utilizeze internet cafe-uri, care fusesera deja aranjate de agentiile britanice de informatii, pentru a le putea fi citite e-mailurile.

Dezvaluirile publicatiei The Guardian survin in contextul in care Marea Britanie pregateste un nou summit, luni, pentru natiunile G8, care au participat la cele doua intalniri din 2009 spionate sistematic.

Publicatia apreciaza ca este posibil ca delegatii sa ii ceara explicatii premierului britanic si sa il intrebe daca operatiunea se va desfasura din nou saptamana aceasta.

Interceptarile NSA au ajutat la dejucarea unor atentate in peste 20 de tari

Dezvaluirile indica noi semne de intrebare cu privire la limitele supravegherii GCHQ si organizatiei americane inrudite, National Security Agency, vedeta a unui scandal similar anterior, si care si-a justificat spionajul intensiv prin lupta impotriva terorismului si a crimei organizate.

In Marea Britanie, insa, spionajul de la G20 pare a fi fost organizat din motive mai putin nobile, cum ar fi castigarea unui avantaj in intalniri. Delegatii carora le-au fost spionate comunicatiile telefonice si electronice provin din tari aliate, precum Turcia si Africa de Sud.

Dovezile vazute de publicatia citata includ documente "top secret", descoperite de cel aflat in spatele deconspirarii activitatilor National Security Agency, Edward Snowden. Conform documentelor, la intalnirile G20 din aprilie si septembrie 2009 s-au pus in miscare "capacitati uimitoare de strangere de informatii".

Documentele releva urmatoarele operatiuni:

Instalarea de internet cafe-uri acolo unde exista programe de interceptare a e-mailului si programe de spionaj a felului in care diplomatii utilizeaza calculatorul; spargerea securitatii delegatilor pe telefoanele BlackBerry, pentru a le spiona e-mailurile si convorbirile; 45 de analisti au avut parte de o evidenta live, continua, a persoanelor care vorbeau la telefon in timpul summitului; vizarea ministrului de Finante turc si a altor 15 persoane din delegatia sa; primirea de rapoarte de la o incercare a National Security Agency de a trage cu urechea la liderul rus, Dmitri Medvedev, cand telefonul sau facea conexiunea cu satelitul pentru a suna la Moscova.

Mai mult, documentele arata ca operatiunea a fost aprobata la inalt nivel in gvernul premierului de atunci, Gordon Brown.

Ciolacu susține reforma bugetară și regionalizarea teritorială: ”Să nu mai existe decalaje ca între Timişoara şi Bacău”
Ciolacu susține reforma bugetară și regionalizarea teritorială: ”Să nu mai existe decalaje ca între Timişoara şi Bacău”
Premierul Marcel Ciolacu a declarat joi, 25 aprilie, la Timişoara, că regionalizarea teritorială şi reforma bugetară trebuie făcute, după o analiză şi un studiu exact în fiecare judeţ....
Clotilde Armand ironizează PSD-ul după ce i-a cerut demisia: "Mai stau, să vă scot din minţi că nu mai puteţi fura"
Clotilde Armand ironizează PSD-ul după ce i-a cerut demisia: "Mai stau, să vă scot din minţi că nu mai puteţi fura"
Trimisă în judecată pentru folosirea funcţiei pentru favorizarea unor persoane, Clotilde Armand, primarărița Sectorului 1 a declarat răspicat că nu va demisiona, aşa cum i-au cerut...
#Marea Britanie spionaj G20, #scandal spionaj Marea Britanie , #Marea Britanie