Salariul minim european a mai trecut un hop. Suma pe care ar urma să o câștige angajații români în cazul adoptării

Marti, 07 Decembrie 2021, ora 16:12 6196 citiri
Europarlamentarul Corina Crețu susține că salariul minim ar fi de aproximativ 3500 lei FOTO Pixabay

Consiliul UE a convenit marți, 7 decembrie, asupra poziției sale cu privire la o propunere a Comisiei referitoare la un act legislativ al UE pentru salarii minime adecvate în Uniune.

„Salariile echitabile, care asigură un nivel de trai decent, reprezintă unul dintre principiile Pilonului european al drepturilor sociale. Pentru a îmbunătăți condițiile de muncă și de trai, prezentul proiect de act legislativ stabilește un cadru pentru promovarea unor niveluri adecvate ale salariilor minime legale, pentru promovarea negocierilor colective pentru stabilirea salariilor și pentru îmbunătățirea accesului efectiv la protecția salariului minim pentru lucrătorii care au dreptul la un salariu minim”, a transmis instituția.

Anunțul a fost făcut și de eurodeputatul Eugen Tomac.

„Verde pentru salariul minim european, start negocierilor.

Suntem cu un pas mai aproape de succesul Directivei salariilor minime! Miniștrii Muncii din statele membre UE au ajuns la un acord în Consiliu, astfel încât pot începe negocierile dintre cele trei instituții ale UE – Parlamentul European, care acum două săptămâni și-a votat poziția, Consiliul Uniunii Europene și Comisia Europeană.

Mesajul transmis de Parlament două săptămâni în urmă și, acum, de Consiliu este unul puternic. Salariile decente și echitabile pentru cetățenii europeni care muncesc nu sunt opționale, sunt un deziderat clar al Uniunii.

Conform noilor reguli, este de așteptat ca salariile minime să crească în mai mult de jumătate din statele membre, ajutând peste 25 de milioane de lucrători.

Datorită acestei directive, România se poate apropia de un trai decent, oferit de salariile din statele Europei de Vest.

Așa vom învinge sărăcia și vom deveni o țară în care românii vor trăi așa cum merită!”, a transmis Tomac.

Europarlamentarul Corina Crețu susține că salariul minim în România ar fi de aproximativ 3500 lei dacă pentru calcularea sa s-ar aplica indicatorul de minim 60% din salariul mediu brut al fiecărui stat membru, cum a fost convenit în negocierile interinstituționale de la Bruxelles.

Miniștrii au mai convenit asupra unui set de măsuri prin care să sporească accesul efectiv la protecția salariului minim pentru lucrătorii care au dreptul la un salariu minim: controale și inspecții adecvate, informații ușor accesibile privind protecția salariului minim, o reamintire a normelor existente privind achizițiile publice, dreptul la reparații și sancțiuni pentru angajatorii care nu respectă normele.

Context și etapele următoare

În UE, există diferențe mari între statele membre în ceea ce privește măsura în care lucrătorii sunt acoperiți de convențiile colective și nivelul salariilor minime. Acesta este, de asemenea, efectul modelelor foarte diferite ale piețelor forței de muncă din statele membre. Deși respectă aceste diferențe, proiectul de act legislativ stabilește un cadru procedural pentru promovarea unei protecții mai bune și mai eficace a salariului minim în toate statele membre.

Propunerea Comisiei Europene a fost prezentată celor doi colegiuitori la 28 octombrie 2020.

Abordarea generală la care s-a ajuns astăzi oferă președinției Consiliului un mandat de negociere cu Parlamentul European. Atât Consiliul, cât și Parlamentul European vor trebui să convină asupra unui text final, se arata pe site-ul consilium.europa.eu.

Ne puteți urmări și pe  pagina noastră de Facebook   sau pe   Google News