Lukasenko se laudă cu armele pe care le va primi de la Putin: ”Zeci de avioane, zeci de elicoptere, cele mai importante rachete de apărare aeriană”

Joi, 02 Septembrie 2021, ora 13:12 2374 citiri
Livrarea ar putea fi interpretată ca un semn suplimentar al sprijinului neclintit al Moscovei pentru Lukașenko FOTO Hepta

Rusia va livra un imens transport militar de echipamente în Belarus, inclusiv avioane, elicoptere și sisteme de apărare aeriană, a declarat miercuri, 1 septembrie, liderul Alexander Lukashenk, citat de agenția de știri Belta.

Livrarea ar putea fi interpretată ca un semn suplimentar al sprijinului neclintit al Moscovei pentru Lukașenko, care a înfruntat cele mai mari proteste ale opoziției împotriva guvernării sale anul trecut, urmate de represiuni violente condamnate de Occident.

Forțele ruse și bieloruse sunt pregătite să organizeze mari exerciții militare comune la sfârșitul acestei luni. Exercițiile Zapad-2021 vor dura între 10 și 16 septembrie.

Rusia vede aliatul său din Belarus ca un tampon de securitate pe flancul occidental împotriva alianței militare NATO și a Uniunii Europene.

„Rusia în viitorul apropiat ne va furniza -nu voi spune câți bani- zeci de avioane, zeci de elicoptere, cele mai importante arme de apărare aeriană”, a spus Lukașenko.

„Poate chiar și S-400 (rachete sol-aer). Avem mare nevoie de ele așa cum am spus în trecut”, a mai spus el.

„Într-un cuvânt, cele mai moderne echipamente. Ne vom echipa. Dacă vom vedea în timpul exercițiului (Zapad-2021) că avem nevoie de altceva, atunci îl vom cumpăra de la Federația Rusă și îl vom comisiona”, a adăugat el.

Lukașenko și președintele rus Vladimir Putin urmează să poarte discuții în Rusia în ajunul exercițiului militar, pe 9 septembrie.

În timpul unei întâlniri record de opt ore cu publicul și jurnaliștii, in 9 august, un eveniment anual intitulat „Marea conversație cu președintele”, Lukașenko și-a exprimat interesul pentru sistemul S-400, spunând că Minskul l-a contactat pe președintele rus Vladimir Putin pentru o expediere „la un preț special, la credit”.

Negocierile au stârnit de multă vreme temerile opoziției din Belarus, alarmată că Lukașenko ar putea schimba suveranitate în schimbul unui sprijin politic și mai mare de la Kremlin.

Ne puteți urmări și pe  pagina noastră de Facebook   sau pe   Google News