Rusia a invins fara tancuri in Moldova - prin santaj economic, capcane si stratageme politice

Joi, 21 Noiembrie 2019, ora 22:51
6128 citiri
Rusia a invins fara tancuri in Moldova - prin santaj economic, capcane si stratageme politice
Foto: Arhiva Hepta.ro

Igor Dodon si Ion Chicu "ameninta" ca vor transforma, din februarie 2020, tara intr-un santier. Ei spun ca drumurile vor fi reabilitate cu bani dintr-un credit de jumatate de miliard de dolari promis de Rusia.

Cei doi s-au grabit sa imparta deja banii rusesti pentru constructia unei centuri in jurul Chisinaului si reabilitarea a zece drumuri nationale, desi deocamdata se discuta cu rusii doar la nivel de idee.

In 2009, cand Vladimir Putin era prim-ministru al Rusiei, iar Moldova rezista sub regimul comunistului Voronin, Rusia a mai promis Chisinaului un credit de jumatate de miliard de dolari, dar acordul nici macar nu a ajuns in Duma de Stat de la Moscova. Unii experti spun ca nici nu a existat vreun proiect de acord in acest sens.

Populism marca Dodon

De data aceasta, in timp ce miercuri, in cadrul unei emisiuni la M1, Igor Dodon le povestea moldovenilor cum vor fi investiti banii rusesti in zece drumuri nationale (prima transa - de 300 de milioane USD), premierul Ion Chicu, care tocmai aterizase la Chisinau, dupa vizita efectuata la Moscova, spunea ca este vorba doar de un "acord principial" cu partea rusa: "Am obtinut acordul principial al partii ruse de a deschide o linie de credit de aproximativ 500 de milioane de dolari, care vor fi directionate in exclusivitate pentru proiectele investitionale. Urmeaza ca ministerele finantelor din cele doua state sa discute conditiile acordarii acestui imprumut, care va fi contractat, bineinteles, doar daca va fi unul convenabil pentru Moldova", a spus Chicu.

La randul sau, vicepremierul rus, Dmitrii Kozak, a spus ca ar vrea sa vada propunerile autoritatilor moldovene cu privire la conditiile de acordare a imprumutului, dar si "garantiile de rambursare".

Deputatul Alaiba: Ei nu vor reforme! Ei vor coruptie!

Potrivit deputatului ACUM, Dumitru Alaiba, "finantarea din exterior trebuie sa vina in ajutorul tarii, pentru a promova schimbarile si reformele necesare. (...) Finantarea de la Putin vine cu un scop opus - sa mentina sisteme corupte, sa finanteze stagnarea fara nicio conditionalitate de schimbare sau reforma. (...) Vom fi extrem de atenti la conditiile in care guvernarea are de gand sa indatoreze tara. Avem acces la finantare foarte ieftina din Vest. Nerambursabila chiar. Tot ce trebuie sa facem pentru a o accesa sunt reformele. Ei (guvernarea Dodon - n.n.) nu vor reforme! Ei vor coruptie! Iar coruptia are un cost - un cost pe care il vom plati noi toti", sustine Alaiba.

Chicu si Dodon s-au ladat miercuri seara si cu obtinerea unui pret mai mic la gazele naturale furnizate Moldovei de catre "Gazprom". Este vorba de o reducere de la 235 de dolari mia de metri cubi - la 173 de dolari, reducere pe care, insa, nu o vor resimti si consumatorii casnici, explicatia lui Dodon fiind ca, din diferenta de pret vor fi acoperite pierderile de pe urma nemajorarii tarifelor in perioada guvernarii PDM.

Experti: Ieftinirea gazelor este fireasca

Potrivit expertului in energetica, Sergiu Tofilat, aceasta ieftinire a gazelor nu se datoreaza relatiei lui Dodon cu Putin, ci conjuncturii pietei, ieftinirea fiind una fireasca: "Trebuie sa intelegem cum se formeaza pretul pentru Republica Moldova. El se stabileste trimestrial, adica la fiecare trei luni se schimba, in functie de pretul gazului pe piata UE cu un an in urma. Prin urmare, avand in vedere ca anul acesta in Uniunea Europeana gazul s-a ieftinit semnificativ, respectiv si la noi, dupa Anul Nou, va incepe ieftinirea", a explicat Tofilat.

Acelasi argument este invocat si de Vadim Brinzan, ministru al Economiei in guvernul condus de Maia Sandu: "Premierul Chicu nu putea sa negocieze un pret redus la gaze - pretul oricum urma sa se micsoreze de la 1 ianuarie, deoarece 9 luni in urma pretul gazelor pe pietele internationale a scazut esential. Respectiv, la 1 ianuarie urma sa fie micsorat pretul si pentru noi. Nu este meritul lui Chicu, ci asa functioneaza formula stabilita in contractul cu Gazprom", a spus Brinzan.

Dodon si dezoligarhizarea sunt "realitati incompatibile"

Vizita premierului moldovean la Moscova a generat discutii si in ceea ce priveste interesul Rusiei de a rupe coalitia contrara firii dintre ACUM si PSRM. Vicepremierul rus, Dmitri Kozak (care a contribuit, in iunie 2019, la formarea coalitiei ACUM-PSRM impotriva oligarhului Plahotniuc), a spus ca nu a avut nicio tangenta cu ruperea acestei aliante, dar a precizat: "Slava Domnului ca s-a intamplat in acest fel (PSRM+PDM si-au unit fortele si au votat Guvernul Chicu - n.n.) si s-a rezolvat fara alegeri anticipate". (...) "Asa se intampla cand oamenii au diverse principii in ceea ce priveste politica externa", a adaugat Kozak.

Presedintele Asociatiei de Politica Externa de la Chisinau, Victor Chirila, reamintea recent ca "din 2016, pana la 7 iunie 2019, sistemul oligarhic pe care vrem sa-l distrugem din radacini era "binom"! Altfel spus, Dodon era, alaturi de Plahotniuc, unul dintre actionarii acestui odios sistem!". Potrivit lui Chirila, "Dodon si Rusia nu au niciun interes sa distruga sistemul, pentru ca aceasta ar insemna si disparitia lui Dodon de pe scena politica. Interesul lor e sa-l preia si sa-l puna in slujba lor". El sustine ca Dodon si dezoligarhizarea sunt "realitati incompatibile". "Dodon este pe cal alb si el isi consolideaza puterea", atentioneaza Victor Chirila.

In opinia unor analisti politici, finalitatea strategiei Rusiei in Moldova era nu atat debarcarea lui Plahotniuc de la putere in iunie 2019, cat crearea "concubinajului" politic dintre PSRM si ACUM cu scopul albirii, pe de o parte, a imaginii PSRM (perceput atunci ca anexa a PDM) in perspectiva urmatoarelor alegeri si compromiterea, pe de alta parte, a principalelor doua partide pro-europene (PAS si PPDA) prin alierea cu PSRM si, in cele din urma, scoaterea lor din schema slabite si compromise.

Vitalie Calugareanu

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Cine câștigă din separarea candidaților PSD-PNL la Capitală: ”Se vor faulta unul pe altul”. Scenarii noi pentru prezidențiale
Cine câștigă din separarea candidaților PSD-PNL la Capitală: ”Se vor faulta unul pe altul”. Scenarii noi pentru prezidențiale
Sociologul Alfred Bulai, șeful departamentului de Sociologie din cadrul SNSPA, a fost invitatul rubricii „Cu fața la alegători”. Acesta a vorbit despre cele mai importante subiecte de pe...
Ungaria dă asigurări că susține aderarea deplină a României la Schengen. Măsurile decise în urma vizitei lui Cătălin Predoiu la Budapesta VIDEO
Ungaria dă asigurări că susține aderarea deplină a României la Schengen. Măsurile decise în urma vizitei lui Cătălin Predoiu la Budapesta VIDEO
Ungaria va continua să susţină accederea României în spaţiul Schengen cu frontierele terestre în acest an, a transmis ministrul Afacerilor Interne, Cătălin Predoiu, în urma unei...
#Moldova Rusia relatii, #Dodon Putin Moldova Rusia , #Moldova