Țara care ridică restricțiile COVID-19 pentru cei vaccinați, testați sau trecuți prin boală. "Facem un pas clar spre o societate fără măsuri restrictive”

Vineri, 24 Septembrie 2021, ora 20:06 3436 citiri
Restricţiile privind şcolile şi universităţile, precum şi cerinţa măştii au fost deja ridicate FOTO Pixabay

Decizia guvernului olandez privind prezentarea dovezii vaccinării anticoronavirus, a recuperării după COVID-19 sau a unui rezultat negativ la test pentru cei care vor să meargă la restaurant, evenimente sportive sau spectacole, a generat deja controverse în ţară, relatează dpa.

În paralel, cerinţa de "distanţare socială" de 1,5 metri a fost ridicată. "Facem astfel un pas clar spre o societate fără măsuri restrictive de coronavirus", susţine guvernul olandez, conform unui anunţ postat vineri.

Pe fondul unui declin al infectărilor şi al ratelor ridicate de vaccinare, guvernul a decis să ridice măsurile anticoronavirus, restaurantele, barurile, magazinele, teatrele şi chiar stadioanele putând funcţiona din nou la capacitate întreagă.

Dar, de sâmbătă, toţi vizitatorii acestor locaţii, începând de la vârsta de 13 ani, trebuie să prezinte un "permis de coronavirus" pentru a avea acces. Cei care nu sunt vaccinaţi anticoronavirus sau nu au au contractat virusul se pot testa, pe gratis, la centre de testare locale, notează dpa.

Noua regulă a stârnit controverse în Ţara lalelelor, proprietari de restaurante din mai multe oraşe anunţând că nu vor verifica permise, din cauză că nu dispun de personal ori se tem de agresiuni şi ameninţări din partea clienţilor.

Pentru sâmbătă, antivacciniştii au anunţat proteste la Haga.

Un sondaj comandat de autorităţi a arătat că circa o treime din populaţie consideră că această regulă a permisului sanitar le restricţionează prea mult libertatea. Totuşi, alţi aproximativ 30% o susţin.

Restricţiile privind şcolile şi universităţile, precum şi cerinţa măştii au fost deja ridicate, mai puţin în cazul transportului public, iar cluburile de noapte trebuie să închidă în continuare la miezul nopţii, mai consemnează dpa.

În Olanda, ţară cu circa 17,5 milioane de locuitori, aproape 13 milioane de persoane au fost vaccinate anticoronavirus cu cel puţin o doză şi 11 milioane sunt complet vaccinate, potrivit cifrelor guvernamentale. Numărul cazurilor nou confirmate era, vineri, de 1718, iar cel al paturilor la ATI ocupate era de 175, cu nouă intrări în ultimele 24 de ore.

Ne puteți urmări și pe  pagina noastră de Facebook   sau pe   Google News