Reuters: Merkel reuseste sa ramana la putere, dar extrema-dreapta ii va face dificila guvernarea

Luni, 25 Septembrie 2017, ora 07:18 3857 citiri
Foto: Hepta.ro

Partidul Angelei Merkel a obtinut primul loc la alegerile parlamentare din Germania, dar are prea putine mandate ca sa poata guverna singur. CDU/CSU, formatiunea Angelei Merkel, va avea dificultati in a obtine sprijin parlamentar in contextul in care conservatorii au pierdut locuri in favoarea extremei-drepte.

La doi ani dupa ce Merkel a deschis granitele Germaniei pentru peste un milion de imigranti, Alternativa pentru Germania (AfD) a uimit prin faptul ca a devenit primul partid de extrema dreapta care a intrat in Parlament dupa jumatate de secol.

AfD a castigat 13,0 la suta din voturi, partidul lui Merkel are cel mai slab rezultat din 1949, iar rivali social-democrati (SPD) au inregistrat cel mai slab scor din 1933.

"Desigur ca ne asteptam la mai mult, dar suntem partidul mai puternic, avem mandatul pentru guvernul urmator si nu poate exista o coalitie contra noastra", a spus Merkel, dupa ce CDU/CSU a obtinut 32,9 la suta din voturi, fata de 41,5 la alegerile din 2013.

Ca urmare a rezultatelor din Germania, euro a scazut cu 0,4 procente pe pietele asiatice, dovada ca lumea se asteapta sa fie dificil pana se formeaza o coalitie.

Merkel poate obtine o majoritate in Parlament doar printr-o coalitie cu liberalii (FDP) si Verzii, ceea ce ar putea dura luni de zile, noteaza Reuters.

Citeste si primul discurs al Angelei Merkel, dupa castigarea alegerilor: Voiam sa fim cei mai puternici. Am ajuns unde ne doream

Ne puteți urmări și pe  pagina noastră de Facebook   sau pe   Google News