Reuniune extraordinara a Bancii Centrale Europene, privind datoria Italiei

Marti, 03 August 2021, ora 09:581636 citiri
Reuniune extraordinara a Bancii Centrale Europene, privind datoria Italiei

Economistii Bancii Centrale Europene se vor intalni, duminica, pentru a discuta temerile legate de criza din Italia, principala masura vizata fiind preluarea de obligatiuni italiene.

Se estimeaza ca luni, bursele vor avea din nou o cadere, dupa ce joi, agentia Standard Poor's a scazut rating-ul Statelor unite de la AAA la AA+ cu perspective negative. Se spera ca economistii sa poata evita o noua criza financiara, informeaza The Telegraph.

Investitorii spera ca BCE sa decida achizitia de obligatiuni din Spania si Italia, tari cu datorii foarte mari, insa Germania se opune, conditionand masura cu programe de austeritate dure, care ar trebui sa fie impuse in aceste tari.

Autoritatile din Italia si din Spania sustin ca isi pot plati datoriile, in ciuda faptului ca se imprumuta la costuri din ce in ce mai mari.

Premierul italian Silvio Berlusconi a anuntat, vineri, ca va impune masuri de austeritate pentru echilibrarea bugetului pana in 2013, insa nu este clar daca acest lucru va fi de ajuns pentru a stabiliza situatia. Autoritatile germane sunt de parere ca datoria Italiei este prea mare pentru ca tara sa aiba acces la fondul european de urgenta.