Regele Belgiei a anuntat ca abdica

Miercuri, 03 Iulie 2013, ora 20:074435 citiri
Regele Belgiei a anuntat ca abdica

Regele Albert al II-lea al Belgiei a anuntat miercuri, intr-un discurs televizat, ca intentioneaza sa abdice pe 21 iulie.

Monarhul de 79 de ani a declarat ca va abdica de Ziua Nationala a Belgiei, lasandu-i locul pe tron fiului sau, printul Philippe, potrivit BBC.

Rege al Belgiei timp de 19 ani, monarhul si-a explicat decizia prin faptul ca starea sa de sanatate nu ii mai permite sa isi exercite atributiile, adaugand ca Philippe a fost "bine pregatit", pentru a fi succesorul sau.

Regele Belgiei ar putea abdica

"Cu seninatate si incredere, va anunt ca intentionez sa abdic pe 21 iulie 2013, de Ziua Nationala", a anuntat regele Albert. "A fost pentru mine o onoare si o sansa sa imi pot consacra o mare parte din viata in serviciul tarii noastre si populatiei sale", a precizat regele.

Albert al II-lea este primul suveran din istoria regatului Belgiei care paraseste voluntar puterea. In urma anuntului regelui, premierul belgian Elio Di Rupo se va adresa natiunii.

Regina Beatrix a Olandei abdica in favoarea fiului sau, printul Willem-Alexander

La inceputul anului, regina Beatrix a Olandei a anuntat ca abdica in favoarea fiului sau, printul Willem-Alexander. De altfel, abdicarea a devenit aproape o traditie in Olanda. Regina Beatrix a urcat pe tron dupa ce mama sa, Juliana, ajunsa la varsta de 70 de ani, a abdicat in 1980, iar bunica sa, Wilhelmina, a abdicat in 1948, la varsta de 68 de ani.

Willem-Alexander a devenit primul barbat care urca pe tronul Olandei, in ultimii 123 de ani. In varsta de 46 de ani, el este si mai tanar suveran din Europa.

Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook   sau pe  Google News