Referendum in R. Moldova: Presedintele ar putea fi ales prin vot direct

Vineri, 29 Ianuarie 2016, ora 12:03
2403 citiri
Referendum in R. Moldova: Presedintele ar putea fi ales prin vot direct
Foto: Guvernul R. Moldova

Majoritatea parlamentara de la Chisinau este gata sa propuna organizarea unui referendum pentru modificarea Constitutiei, astfel incat presedintele Republicii Moldova sa fie ales prin vot direct de catre cetateni, a declarat vineri seful forului legislativ moldovean, Andrian Candu.

El si-a exprimat regretul ca liderii protestatarilor nu au dat curs invitatiei sale si nu au venit vineri la discutii, dupa ce joi, la orele 17:00, a expirat ultimatumul dat de acestia autoritatilor moldovene pentru dizolvarea parlamentului si alegeri anticipate, scriu Radio Chisinau si Unimedia.

"Am vrut sa discut cu liderii protestarilor si sa le spun ca am avut dezbateri in cadrul majoritatii parlamentare in urma carora am decis ca vom organiza un referendum pentru alegerea in mod direct a presedintelui tarii. Vom veni cu aceasta propunere de a organiza un referendum chiar la primele sedinte ale parlamentului", a asigurat Candu.

Criza din R. Moldova: Ce se intampla?

Referitor la declansarea alegerilor anticipate, presedintele parlamentului de la Chisinau a mentionat ca legislatia in vigoare interzice autodizolvarea legislativului, iar in prezent nu exista alte conditii juridice pentru a provoca anticipate.

In ceea ce priveste solicitarea protestatarilor cu privire la demiterea sefilor mai multor institutii, Candu a afirmat: "Mandatele membrilor Comisiei Electorale Centrale expira chiar in luna februarie. Vrem sa oferim opozitiei dreptul de a avea propriii membri in CEC".

"Daca ar fi sa vorbim despre CNA (Centrul National Anticoruptie) sau CNI (Comisia Nationala pentru Integritate), urmeaza sa fie organizate concursuri publice pentru ocuparea fotoliilor de conducere in aceste institutii. Cat despre Procuratura Generala, va pot aminti ca deja o noua lege a Procuraturii se afla in parlament", a spus el, adaugand ca la conducerea Bancii Nationale se prefigureaza de asemenea schimbari.

Criza din R.Moldova: Care e urmatoarea miscare a Rusiei?

Liderii miscarii de protest au prezentat guvernantilor o lista cu revendicari printre care demisia neconditionata a sefilor Procuraturii Generale, Centrului National Anticoruptie, Bancii Nationale, Curtii Supreme de Justitie, Curtii de Apel, organizarea de alegeri anticipate, demiterea guvernului condus de democratul Pavel Filip, organizarea referendumului privind alegerea presedintelui de catre populatie.

Situatia de la Chisinau, explicata de ambasadorul moldovean: Unii joaca rugby, altii fac balet. Al cui e noul Guvern?

Liderul socialistilor, Igor Dodon, a declarat ca organizarea unui referendum constitutional este prima "concesie" din partea guvernantilor. "Dar aceasta este prea putin. Trebuie sa continuam protestele pasnice si presiunile consecvente pana la obtinerea dizolvarii parlamentului si declansarea alegerilor parlamentare anticipate", a scris Dodon pe o retea de socializare.

Opozitia de la Chisinau, care include atat formatiuni proruse, precum Partidul Socialistilor si Partidul Nostru, al controversatului primar de Balti, Renato Usatii, cat si proeuropene, ca platforma civica Dreptate si Adevar (DA), doreste inlaturarea noului guvern al premierului Pavel Filip (Partidul Democrat) si organizarea de alegeri anticipate.

„Ne mai gândim”. Nicolae Ciucă s-ar vedea în turul doi la prezidențiale cu Marcel Ciolacu, dacă coaliția nu va avea candidat comun
„Ne mai gândim”. Nicolae Ciucă s-ar vedea în turul doi la prezidențiale cu Marcel Ciolacu, dacă coaliția nu va avea candidat comun
Discuţiile despre candidaţii la alegerile prezidenţiale vor avea loc, între PNL şi PSD, după alegerile din data de 9 iunie, declara liderul liberal Nicolae Ciucă. Ciucă admite că, dacă...
Cum exploatează Piedone strategia „omului din popor”. Politolog: ”Dejunul cu muncitori este de manual”
Cum exploatează Piedone strategia „omului din popor”. Politolog: ”Dejunul cu muncitori este de manual”
Primarul de la Sectorul 5, Cristian Popescu Piedone, este cotat cel mai bine în majoritatea sondajelor de opinie pentru a câștiga Primăria Capitalei. El este văzut adesea „pe teren”,...
#Moldova presedinte ales direct, #Moldova presedinte Parlament , #Moldova
Comentarii
Poza albakazapada
albakazapada
rank 5
Poza lucianm2008
lucianm2008
rank 5
Ce sunt învățați copiii ruși despre Moldova.