Reactia Moscovei, dupa ce Maia Sandu a declarat ca "trupele ruse trebuiesc retrase din regiunea transnistreana"

Luni, 23 Noiembrie 2020, ora 08:02 10592 citiri
Foto: Hepta (Arhiva)

Tiraspolul nu va accepta retragerea trupelor pacificatoare ruse din stanga Nistrului, deoarece acest lucru va duce la "dezghetarea" conflictului transnistrean. Declaratia a fost facuta de Elena Panina, membra a Comitetului pentru afaceri internationale al Dumei de Stat, pentru Ria Novosti, drept reactie la pozitia exprimata de presedinta aleasa a Republicii Moldova, Maia Sandu, care a mentionat ca solutionarea conflictului in regiune trebuie sa includa "evacuarea integrala a trupelor ruse" de pe teritoriul Republicii Moldova.

"Maia Sandu doreste ca trupele pacificatoare ruse sa se retraga (din regiunea transnistreana- n.red.) si in acelasi timp respinge din start scenariul federalizarii, cu ajutorul caruia poate fi asigurat un echilibru al intereselor si pacea pe termen lung. Ce li se ofera rezidentilor din regiunea transnistreana in schimb?

De fapt, o revenire la situatia din 1992, cand a izbucnit conflictul sangeros care s-a soldat cu moartea a mii de oameni. Asistam la o perspectiva de dezghetare a conflictului, ce va fi urmata de intrarea in faza fierbinte, indiferent de ceea ce spune Maia Sandu despre dorinta sa de a solutiona problema in mod pasnic", a remarcat Panina, citata de unimedia.info.

In opinia deputatei, este evident ca "un asemenea scenariu nu va fi niciodata acceptat la Tiraspol." "Problema transnistreana ar fi putut fi rezolvata in urma cu 17 ani, cand Rusia a propus memorandumul Kozak. Acest proiect a fost respins sub presiunea SUA. Ramane doar sa regretam ca declaratiile actuale ale Maiei Sandu par a fi scrise sub dictarea unui suflor american", a mai adaugat Panina.

Maia Sandu a declarat, pentru presa ucraineana, ca este impotriva federalizarii Republicii Moldova. "Sunt convinsa ca noi vom gasi un format de solutionare a conflictului. Acesta trebuie sa includa evacuarea integrala a trupelor ruse de pe teritoriul Republicii Moldova. Noi mereu am vorbit despre acest lucru si vom vorbi in continuare", a precizat Maia Sandu.

Ne puteți urmări și pe  pagina noastră de Facebook   sau pe   Google News