Raport american privind jaful de un miliard de dolari din R. Moldova: Cum a actionat reteaua

Marti, 05 Mai 2015, ora 19:31
7846 citiri
Raport american privind jaful de un miliard de dolari din R. Moldova: Cum a actionat reteaua
Foto: Wikipedia

Un raport al unei companii americane cu privire la jaful de un miliard de dolari din Republica Moldova a fost publicat pe Internet de presedintele Parlamentului moldovean, Adrian Candu.

Raportul companiei americane Kroll se refera la disparitia a cel putin 13 miliarde de lei moldovenesti, credite neperformante, acordate de Banca de Economii, Banca Sociala si Unibank, scrie Jurnal de Chisinau.

In raportul de 82 de pagini se arata ca cele trei banci au fost tinta "unui grup de persoane" care a incercat sa preia controlul asupra lor, iar pentru a-si camufla actiunile ilegale, autorii atacului au majorat volumul de credite neperformante acordate de cele trei institutii.

Candu a convocat, pentru miercuri, o sedinta la care se vor discuta rezultatele preliminare ale investigatiei realizate de compania americana Kroll privind situatia de la Banca de Economii, Banca Sociala si Unibank. La discutii vor participa lideri si formatori de opinie ai societatii civile, dar si reprezentantii mass-media cu profil economic.

La sedinta Parlamentului de saptamana trecuta, Candu a insistat ca raportul companiei internationale sa fie facut public.

Potrivit rezultatelor investigatiei, prezentate anterior in Guvern, in perioada 2012 - 2014, controlul asupra celor trei institutii financiare a fost preluat in urma mai multor actiuni coordonate si ascunse. Astfel, suma creditelor si a datoriilor fata de banci a depasit 13 miliarde de lei.

Compania Kroll a inceput investigatiile in data de 11 februarie, fiind selectata de Banca Nationala pentru a investiga tranzactiile dubioase de la Banca de Economii, Banca Sociala si Unibank. Obiectivul companiei era sa identifice modalitatile de recuperare a activelor celor trei institutii financiare.

Publika scrie ca banii ar fi fost transferati intr-o banca din Letonia in contul unor companii inregistrate in Marea Britanie si Hong Kong. In document figureaza de mai multe ori numele omului de afaceri Ilan Shor (foto).

In raportul Kroll se mentioneaza ca mai multe documente detinute de Banca de Economii, Banca Sociala si Unibank au disparut in circumstante suspecte cu doar cateva zile inainte ca Banca de Economii sa fie plasata sub administratie speciala.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Vot interzis la locale pentru unii alegători cu domiciliul în străinătate. Decizia aparține Biroului Electoral Central
Vot interzis la locale pentru unii alegători cu domiciliul în străinătate. Decizia aparține Biroului Electoral Central
Alegătorii cu domiciliul în străinătate, care şi-au stabilit reşedinţa în ţară, începând cu data de 11 aprilie 2024, nu vor putea vota la alegerile pentru autorităţile administraţiei...
AUR se plânge că George Simion nu are acces la comisia de control a SRI. "PNL-PSD continuă acapararea statului român"
AUR se plânge că George Simion nu are acces la comisia de control a SRI. "PNL-PSD continuă acapararea statului român"
Deputata AUR Gianina Şerban acuză că, de patru luni, Birourile permanente reunite al Camerei şi Senatului refuză, fără nicio justificare, să numească un membru al partidului în comisia...
#Moldova jaf miliarde banci, #Moldova jaf banci Ilan Shor , #Moldova
Comentarii
Poza MatusaTamara
MatusaTamara
rank 5
Bacsis, Pesches, Ciubuc.