R.Moldova, la un pas de catastrofa: Triumful coruptiei si reduta politica a Rusiei Interviu

Autor: Ana Ilie
Marti, 16 Iunie 2015, ora 08:35
9303 citiri
R.Moldova, la un pas de catastrofa: Triumful coruptiei si reduta politica a Rusiei Interviu
Foto: International Centre for Defence and Security

Rezultatele alegerilor locale din Balti, in Republica Moldova, declanseaza ingrijorari ca aici poate avea loc o noua initiativa de obtinere a autonomiei locale, dupa modelul folosit de Rusia in regiune, arata Vladimir Socor, analist politic al Fundatiei Jamestown.

Socor mai spune, intr-un interviu acordat Ziare.com, ca dupa turul doi al alegerilor din Chisinau se vor declansa discutii serioase intre partidele asa-zis pro-europene din Moldova si explica de ce alegerile parlamentare anticipate ar fi o catastrofa.

Cat de surprinzatoare au fost rezultatele alegerilor locale din Balti si Orhei, unde au castigat milionarii Renato Usatii si respectiv Ilan Shor, ambii cu probleme legale?

La Balti nu a fost surprinzator, la Orhei este o surpriza neplacuta.

Victoria lui Renato Usatii la Balti era de asteptat din momentul in care autoritatile din R.Moldova i-au permis acestui interlop sa candideze in alegeri. Partidul sau fusese eliminat din alegeri in ajunul parlamentarelor din noiembrie 2014. Masura a fost pe deplin justificata: partidul lui Usatii este un proiect rusesc menit din capul locului sa mareasca influenta Rusiei in viata politica a R.Moldova si sa infiinteze o reduta politica a Rusiei in Balti.

Nu stiu din ce motive autoritatile i-au permis lui Usatii sa candideze de data aceasta. La Balti o sa avem un primar pro-rus declarat, fara ideologie, campania si la parlamentare si la locale nu a avut dimeniuni ideologice de niciun fel, el nu e nici de dreapta nici de stanga, campania sa a avut numai un mesaj subliminal, acela de introducere a influentei Rusiei in R.Moldova.

Doua mari orase de peste Prut, castigate de doi milionari penali

Usatii vorbeste limba romana prost, prefera sa vorbeasca ruseste, se adreseaza si moldovenilor in rusa, echipa lui electorala este in cea mai mare parte ruseasca, compusa din persoane necunoscute si cele mai multe declara in mod oficial ca sunt someri. O echipa suspecta din capul locului.

Domnul Usatii se adreseaza unei anumite categorii de moldoveni, care nu au viziuni nici politice nici geopolitice, dar le place sa fie in orbita culturala si implicit politica a Rusiei. Usatii le ofera concerte cu vedete aduse din Rusia si in general mesajul sau este: Moldova este in orbita culturala si politica a Rusiei.

Orasul Balti are specificul sau, populatia este in proportie de cel putin doua treimi de limba rusa, spun de limba rusa in ghilimele, deoarece in Balti cei care se auto-definesc si se inregistreaza ca etnici ucraineni sunt mai numerosi decat cei care se inregistreaza prin auto-definitie ca etnici rusi, dar ucrainenii din Balti sunt rusificati lingvistic, cultural, si se comporta politic la fel ca si rusii din Balti si din alte parti ale R.Moldova.

Soarta Chisinaului, pe muchie de cutit: Scor strans la alegerile locale

Ne putem astepta la Balti sa avem o initiativa de autonomie locala. Pana acum, orasul fusese guvernat multa vreme de partidul comunistilor, care a suferit o infrangere usturatoare din partea lui Usatii. Cu alte cuvinte, un partid pro-rus infrange categoric alt partid care la Balti cel putin adoptase o atitudine pro-rusa si era in contratimp cu Chisinaul.

De acum, acest contratimp se va accentua. Consiliul municipal comunist, in ultimele zile ale existentei sale, propusese un referendum consultativ, nu cu rezultate obligatorii, pentru largirea imputernicirilor orasului, printr-un fel de autonomie financiara si posibil si de alta natura. Poate deveni un precedent periculos. In politica Rusiei in zona instrumentul referendumului local a devenit foarte important in decursul ultimului an.

Ne-am pomenit cu referendumuri intai si-ntai in Gagauzia, dupa care a urmat referendumul in Crimeea, apoi referendumurile din Donetk si Luhansk in rasaritul Ucrainei, exista o initiativa in regiunea Odessa, vecina cu R.Moldova, de a infiinta o republica basarabeana acolo si exista si initiativa comunistilor in Parlamentul de la Chisinau de a infiinta un eventual raion cu statut special in raionul Taraclia. Acum se adauga Balti. Prin urmare, ne confruntam cu un pericol potential de fragmentare teritoriala a R.Moldova pe malul drept al Nistrului, dupa ce am avut deja secesiunea malului stang.

A propos, spuneam adineauri ca in Balti ucrainenii sunt mai numerosi decat rusii, dar formeaza un bloc politico-lingvistic cu rusii. Ucrainenii din Balti ca si din alte foste teritorii sovietice nu au avut invatamant in limba ucraineana si au fost rusificati lingvistic. Cu putin timp inainte de parlamentarele din noiembrie 2014, presedintele ucrainean Petro Porosenko vizitase R.Moldova si facuse apel la ucrainenii din R.Moldova sa voteze pentru partidele pro-europene. Acest lucru nu s-a intamplat, conform unor sondaje si studii, etnicii ucraineni au votat in proportie de aproape 80% pentru partide care fie nu sunt pro-europene, fie sunt anti-europene.

Alegeri locale duminica in R.Moldova, intr-un moment foarte greu pentru Chisinau

Este, in parte, rezultatul propagandei televizate rusesti si al nereusitei R.Moldova de a-si securiza spatiul informational.

La Orhei e o cu totul alta situatie. Orheiul are o majoritate covarsitoare moldoveneasca. Totusi la Orhei a candidat omul de afaceri Ilan Shor, suspectat de opinia publica si de organele de ancheta de a fi autorul furtului masiv din trei banci. Ilan Shor era pus sub urmarire, din scopul de a capata imunitate si-a depus brusc candidatura la Orhei, unde tot dansul este proprietarul echipei de fotbal locale.

Ca si Renato Usatii, si Shor vorbeste limba romana prost. Totusi, locuitorii Orheiului pare-se ca nu au fost prea mult deranjati nici ca nu are prea mult de-a face cu R.Moldova, nici ca e suspectat si urmarit de institutiile de ancheta. La Orhei nu avem a ne teme de niciun referendum sau de imixtiune directa din partea Rusiei, dar avem de-a face cu triumful coruptiei in R.Moldova, nu numai la Chisinau.

Republica Moldova e in pericol ca stat, sistemul financiar sangereaza, va fi pierduta reduta Chisinau? - analiza de Dan Dungaciu

Cum vor afecta rezultatele alegerilor locale demersurile coalitiei de guvernare de a nominaliza un nou premier si eventual de a face o noua alianta?

Mult va depinde de soarta alegerilor municipale din Chisinau unde va avea loc un al doilea tur de scrutin. Negocierile dintre PLDM, Partidul Democrat si cel Liberal vor demara in mod serios abia dupa al doilea tur de scrutin.

Atunci se va demonstra ponderea politica a Partidului Liberal care prin Dorin Chirtoaca detine postul de primar. Se pare ca cel mai important partid din consiliul municipal va deveni Partidul Socialistilor, care a invins partidul comunistilor in alegerile locale. Un fenomen oarecum paralel cu cel din Balti, in care un partid pro-rusesc cu o ascensiune recenta, la Balti - Usatii, la Chisinau - socialistii lui Dodon, inlatura partidele considerate pro-ruse puternic reprezentate in ambele consilii municipale pana acum.

Un trend periculos. Eu am sustinut intotdeauna ca Partidul Comunistilor nu reprezenta un pericol serios la adresa R.Moldova, mai ales dupa ce comunistii lui Voronin fusesera parasiti de partea cea mai radicala a electoratului lor, care s-a alaturat socialistilor.

PCRM a fost intotdeauna un produs local al R.Moldova, nu a fost un proiect rusesc, avea relatii foarte tensionate cu Moscova, intre comunistii lui Voronin pe o parte si Moscova pe de alta exista de mai multi ani o profunda neincredere reciproca.

In contrast, socialistii se comporta ca instrument direct al Moscovei, socialistii sunt mult mai periculosi decat comunistii, la fel ca si partidul lui Usatii la Balti.

Ma intrebati despre negocierile care vor demara abia dupa al doilea tur de scrutin din Chisinau. Doua observatii. Cea dintai: este de importanta existentiala sa nu se mearga la alegeri parlamentare anticipate. Vor fi in mod categoric castigate de forte anti-europene pro-rusesti si va veni la putere stanga rosie pro-rusa anti-europeana, in eventualitatea unor parlamentare anticipate, asa indica toate sondajele de opinie.

E necesara formarea unei coalitii de guvernare din partidele numite - accentuez numite - pro-europene. Altfel e catastrofa.

Lectia de la Chisinau: Premierul si-a dat demisia spunand ca "Justitia este una pentru toti"

A doua observatie: reconstituirea unei coalitii a acelorasi trei partide nu e o solutie pentru problemele R.Moldova. Am avut aceasta coalitie din 2009 pana astazi, timp de sase ani, si vedem rezultatele care au fost obtinute. Este o formula neviabila. Tot sistemul politic actual al R.Moldova si anume guvernarea prin partidele parlamentare s-a dovedit falimentara.

Nu de azi, nu de ieri, ci din 2010, cand portofoliile guvernamentale si agentiile de reglementare a statului si mai ales Justitia si organele de drept au fost impartite pe criterii de partide politice, principalul beneficiar fiind partidul condus neoficial de Vlad Plahotniuc. Acest partid ramane sursa principala a cancerului, coruptiei si disfunctionalitatilor din Guvern, acest partid a santajat in permanenta singurul partid real pro-european din R.Moldova, cel condus de Vlad Filat, PLDM.

Acest partid va fi, ma tem, in continuare prizonierul celorlalte doua partide intr-o coalitie guvernamentala reconstituita. Este totusi o solutie preferabila in comparatie cu o catastrofa a alegerilor parlamentare anticipate.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
În contextul unei crize generate în alianța PSD-PNL, generată de zvonurile legate de o eventuală retragere a medicului Cătălin Cîrstoiu, primarul de la Sectorul 3, Robert Negoiță, s-a...
#Vladimir Socor alegeri locale Moldova, #Moldova rezultate alegeri locale analiza , #Moldova