Protest de amploare in Polonia, dupa ce un judecator care a contesta reformele din justitie a fost suspendat

Luni, 02 Decembrie 2019, ora 09:13
2663 citiri
Protest de amploare in Polonia, dupa ce un judecator care a contesta reformele din justitie a fost suspendat
Foto: captura video

Mii de polonezi au demonstrat duminica in Polonia in semn de solidaritate cu judecatorii, dupa ce un judecator a fost suspendat din functie pentru ca a pus sub semnul intrebarii reformele din justitie ale partidului de guvernamant, semn ca ingrijorarile legate de respectarea legii vor marca cel de-al doilea mandat al formatiunii Dreptate si Justitie.

De la venirea la putere in 2015, partidul Dreptate si Justitie a fost in conflict cu Uniunea Europeana din cauza reformelor despre care criticii afirma ca submineaza independenta justitiei.

Suspendarea judecatorului Pawel Juszczyszyn, saptamana trecuta, a readus subiectul in centrul atentiei.

"Cred ca legea si onestitatea vor avea castig de cauza pana la urma", a spus Juszczyszyn protestatarilor, in fata Ministerului de Justitie din Varsovia.

"Cer judecatorilor - nu va lasati intimidati, fiti independenti, fiti curajosi, suntem puternici", a declarat Juszczyszyn.

Guvernul a justificat reformele ample din justitie - intre care modul in care sunt numiti judecatorii - aratand ca sunt necesare pentru a imbunatati eficienta instantelor si a elimina vestigiile din era comunista, din perioada 1945-89.

Protestele au avut loc in cel putin 105 orase, potrivit organizatorilor, iar televiziunile i-au aratat pe demonstranti fluturand steaguri ale Poloniei si Uniunii Europene si purtand pancarde inscriptionate cu sloganuri ca "Fara lege nu exista justitie".

Scriitoarea Olga Tokarczuk, detinatoare a unui premiu Nobel, s-a aflat printre cei care au cerut oamenilor sa protesteze.

"Imi exprim solidaritatea cu judecatorii reprimati si va incurajez sa va alaturati demonstratiilor, in apararea lor", a scris Tokarczuk pe Twitter.

Politia din Varsovia a refuzat sa spuna cate persoane au protestat in oras.

Juszczyszyn, judecator detasat la un tribunal regional din Olsztyn, in estul Poloniei, de la o curte inferioara, a fost revocat din functie in mod neasteptat, atunci cand a pus sub semnul intrebarii numirea unui judecator de catre un nou organism, creat potrivit reglementarilor introduse de partidul Lege si Justitie.

Joi, un ofiter disciplinar numit de ministrul Justitiei a declansat o procedura impotriva lui Juszczyszyn, iar acesta a fost suspendat vineri din functie.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
În contextul unei crize generate în alianța PSD-PNL, generată de zvonurile legate de o eventuală retragere a medicului Cătălin Cîrstoiu, primarul de la Sectorul 3, Robert Negoiță, s-a...
#protest Varsovia judecator suspendat, #reforma justitie Polonia proteste , #Polonia