Protest al unionistilor in Capitala: I-au adus carti de istorie ambasadorului Pettit si cer pozitia oficiala a SUA (Video)

Marti, 30 August 2016, ora 14:12 11174 citiri
Foto: Platforma Unionista Actiunea 2012

Sustinatori ai unirii Republicii Moldova cu Romania au protestat marti in Capitala fata de declaratiile ambasadorului american la Chisinau James Pettit, pentru care au adus simbolic carti de istorie.

Manifestantii au organizat un flash mob in Piata Universitatii, in cadrul caruia au citit o scrisoare deschisa adresata secretarului de stat John Kerry, se arata intr-un comunicat al Platformei Unioniste Actiunea 2012.

"Va rugam sa aduceti la cunostinta Presedintelui SUA ca si poporului american ca populatia majoritara din Republica Moldova este romaneasca (73%), are aceeasi origine, aceeasi istorie, aceeasi cultura si aceeasi limba ca populatia romaneasca din Romania", scriu unionistii, dupa ce ambasadorul James Pettit a declarat ca Moldova nu este Romania si trebuie sa ramana un stat suveran si independent.

Ei au mai spus ca "este regretabil ca un diplomat de rang inalt al SUA acreditat intr-unul din cele doua state romanesti" nu cunoaste istoria acestora, pentru ca "altfel ar fi trebuit sa stie ca nu din cauza exercitiului propriei vointe, ci din cauza interventiilor repetate ale Marilor Puteri in ultimele doua secole, romanii traiesc in doua state".

"Din propozitia Domnului Ambasador James Pettit 'aceasta desigur este politica noastra' intelegem ca asertiunile Excelentei Sale sunt conforme cu politica SUA in regiune. (...)

Noi, ROMANII, va rugam sa exprimati public pozitia SUA fata de aceste probleme si sa clarificati daca SUA sustine afirmatiile ambasadorului sau la Chisinau, Excelenta Sa, Domnului James Pettit", mai scriu unionistii.

Participantii la actiunea de protest au anuntat ca vor ramane in Piata Universitatii pana cand John Kerry va raspunde la scrisoarea deschisa.

Citeste si ce a spus secretarul general adjunct al NATO pe tema declaratiilor lui Pettit

De asemenea, Actiunea 2012 ii indeamna pe toti bucurestenii sa aduca volume de istorie la Universitate, pentru a-i fi transmise ulterior, la Chisinau, ambasadorului Pettit.

Un protest similar a avut loc si la Chisinau, in fata Ambasadei Statelor Unite in Republica Moldova, unde manifestantii au cerut retragerea de urgenta a lui James D. Pettit din functie.

Ne puteți urmări și pe  pagina noastră de Facebook   sau pe   Google News
Scrie pe Ziare.Com