Protest al unionistilor in Capitala: I-au adus carti de istorie ambasadorului Pettit si cer pozitia oficiala a SUA (Video)

Marti, 30 August 2016, ora 14:12
Protest al unionistilor in Capitala: I-au adus carti de istorie ambasadorului Pettit si cer pozitia oficiala a SUA (Video)Foto: Platforma Unionista Actiunea 2012

Sustinatori ai unirii Republicii Moldova cu Romania au protestat marti in Capitala fata de declaratiile ambasadorului american la Chisinau James Pettit, pentru care au adus simbolic carti de istorie.

Manifestantii au organizat un flash mob in Piata Universitatii, in cadrul caruia au citit o scrisoare deschisa adresata secretarului de stat John Kerry, se arata intr-un comunicat al Platformei Unioniste Actiunea 2012.

"Va rugam sa aduceti la cunostinta Presedintelui SUA ca si poporului american ca populatia majoritara din Republica Moldova este romaneasca (73%), are aceeasi origine, aceeasi istorie, aceeasi cultura si aceeasi limba ca populatia romaneasca din Romania", scriu unionistii, dupa ce ambasadorul James Pettit a declarat ca Moldova nu este Romania si trebuie sa ramana un stat suveran si independent.

Ei au mai spus ca "este regretabil ca un diplomat de rang inalt al SUA acreditat intr-unul din cele doua state romanesti" nu cunoaste istoria acestora, pentru ca "altfel ar fi trebuit sa stie ca nu din cauza exercitiului propriei vointe, ci din cauza interventiilor repetate ale Marilor Puteri in ultimele doua secole, romanii traiesc in doua state".

"Din propozitia Domnului Ambasador James Pettit 'aceasta desigur este politica noastra' intelegem ca asertiunile Excelentei Sale sunt conforme cu politica SUA in regiune. (...)

Noi, ROMANII, va rugam sa exprimati public pozitia SUA fata de aceste probleme si sa clarificati daca SUA sustine afirmatiile ambasadorului sau la Chisinau, Excelenta Sa, Domnului James Pettit", mai scriu unionistii.

Participantii la actiunea de protest au anuntat ca vor ramane in Piata Universitatii pana cand John Kerry va raspunde la scrisoarea deschisa.

Citeste si ce a spus secretarul general adjunct al NATO pe tema declaratiilor lui Pettit

De asemenea, Actiunea 2012 ii indeamna pe toti bucurestenii sa aduca volume de istorie la Universitate, pentru a-i fi transmise ulterior, la Chisinau, ambasadorului Pettit.

Un protest similar a avut loc si la Chisinau, in fata Ambasadei Statelor Unite in Republica Moldova, unde manifestantii au cerut retragerea de urgenta a lui James D. Pettit din functie.

 Articol citit de 10937 ori

  Citeste si:
  Comentarii
  BRRC
  30.08.2016, 18:14
  Ete d'aia
  no sa se uneasca Romania cu Moldova din cauza declaratiei lu' Petit.Poate sa-mi spuna si mie cineva pe aici cam care ar fi beneficiile unei eventuale si improbabile uniri ???
  Huzum
  30.08.2016, 20:43
  Tu ca sa te reunesti cu frate-tu dupa cateva decenii
  il conditionezi cum ca n-ai avea beneficii ?
  Ce ai in capul ala ?
  01v06a1951n
  31.08.2016, 06:16
  Paiii... vad ca are capul lui Miron Mitrea
  si atunci se explica. La asa capete, banul conteaza, nu onoarea si omenia. Mitrea, la inceput a fost om corect, dar hoardele PSD-iste , ptr. ai "inchide gura", l-au racolat in randurile sale, facut ministru , parlamentar si banii l-au linistit, a tradat sindicalistii si peste noapte a ajuns putred de bogat. Asta-i omul romulan si greu gasesti unul drept si cinstit.
  hc-ct
  30.08.2016, 18:11
  observatzie personala...
  sunt anumitzi indivizi(astazi baconschi) care posteaza articole pe acest site de kk-o la care nu-tzi potzi exprima opinia(moderatorul secu este la datorie) decat daca ii cantzi in struna ca la comunisti.in schimb trebuie sa acceptzi opinia lui ca el stie mai bine.
  astazi muncesc din greu la manipularea poporului roman mai ceva ca pe vremea comunistilor dar spre deosebire de atunci cand sursa de informatzii era europa libera (buna sau rea) astazi accesul la informatzii este infinit mai mare .
  Vintage
  30.08.2016, 22:20
  Moderatoru' e chiar ...Baconschi.
  Nu-i place sa fie contrazis in elucubratii...:)))))
  trolheim
  30.08.2016, 16:56
  ambasadorul SUA de la Chisinau a dat cu mucii in fasole
  daca era ambasadorul Coreei de Norad il executa Kim cu tunul ca pe vrabii
  Val
  30.08.2016, 16:06
  Cine este James Pettit, ambasadorul SUA la Chișinău ?
  "In 1978 a absolvit Universitatea de Stat din Iowa, cu specializare in Studii internaționale și in limba rusă.

  Intre 1983 și 1986 a fost funcționar la ambasada SUA de la Moscova, unde a ocupat poziția de "general services officer" și "political officer".

  Intre 19912 și 1994 a revenit la ambasada SUA din Moscova pe poziția de consul general adjunct.

  Intre 1995 și 1997 a fost directorul Centrului din Washington al Programului pentru refugiații sovietici.

  Intre 2003 și 2007 a revenit la Moscova, in calitate de consul general al ambasadei SUA.

  Intre 2007 și 2019 a fost adjunctul misiunii americane in Ucraina, la Kiev.

  In 22 Mai 2014 a fost numit ambasador al SUA in Republica Moldova de către președintele american, prezentandu-și scrisorile de acreditare la Președintele Republicii Moldova in 30 Inauarie 2015".

  "Consecințele acestei declarații ale ambasadorului american sunt apocaliptice:

  Este ingropat proiectul Unirii Basarabiei cu Romania, deoarece aceste declarații vor fi percepute ca decizie fermă a SUA impotriva Unirii Republicii Moldova cu Romania!
  Politicienii romani, oricum lași in privința Unirii, vor avea un argument puternic impotriva unioniștilor: americanii nu acceptă Unirea, deci ea nu se poate face!
  Moldovenii antiunioniști vor susține că SUA nu acceptă Unirea și sunt de acord ca Moldova să fie in sfera de influență a Rusiei!
  Moldova va fi tratată ca un stat tampon intre NATO și Rusia!
  Se va declanșa o propagandă antiamericană in Romania din cauza acestei declarații iresponsabile !"

  Ambasadorul SUA la Chișinău servește interesele Rusiei și lovește in interesul național al Romaniei, aliat strategic al SUA.

  Declarațiile ambasadorului SUA la Chișinău pun la indoială sinceritatea și eficiența Parteneriatului strategic dintre SUA și Romania.

  http://www.romaniacurata.ro/cine-este-james-pettit-ambasadorul-american-la-chisinau-care-a-ingropat-unirea-basarabiei-cu-romania-in-28-august-2016/
  hc-ct
  30.08.2016, 15:22
  hahaha!!!
  ce turma de oi. la cine protestatzi in piatza universitatzii?
  de ce nu atzi facut demonstratzia in cismigiu?
  daca vretzi sa transmitetzi un mesaj americii , faci demonstratzia la ambasada americana ca moldovenii. dar voi ca de obicei cu kurrul si-n carutza si in telegutza.
  Huzum
  30.08.2016, 15:19
  Ambasadorul ala e un ameriloc get-beget , habar nu are de istorie,
  geografie , etc.
  PS. Ba parliti,lor platiti-va datoriile :
  http://www.usdebtclock.org/
  Zici America si tragi apa !
  Pierrot
  30.08.2016, 14:41
  Ambasadorul Petit,dupa cum ii este numele,
  este mic la suflet,si mic la gandire.
  El stie de fapt istoria Basarabiei,dar este omul rusilor,sluga lui Putin.
  Ar trebui ca sa e organizeze un protest in fata ambasadei SUA.DZK
  Val
  30.08.2016, 15:58
  iar presedintele Johannis
  tace, tace ... tace.
  cbucur
  30.08.2016, 16:49
  Da, primul pas...
  ...in concediu.
  amenam
  30.08.2016, 16:44
  Val,
  prea esti grabit! Lasa omul in pace,de-abia a facut primul pas!
  cozmin
  30.08.2016, 14:25
  Toata lumea asteapta de la altii
  Fie din partea statului, fie investitii straine sau pozitii favorabile din partea unor oficiali din alte tari. Crimeea a fost ocupata de cativa ani, lipsa de interventie a spus deja multe. Ambasadorul doar a confirmat.
  cop4you
  30.08.2016, 16:57
  Si, cati au protestat? 10-100-1.000-10.000 sau 100.000??!!
  "Sustinatori ai unirii Republicii Moldova cu Romania au protestat marti in Capitala fata de declaratiile ambasadorului american la Chisinau"

  Ciudata stire fara continut informativ, protest fara protestanti. De ce nu au organizat o demonstratie in fata ambasadei USA?
  adevar
  30.08.2016, 19:11
  Cu cateva zeci,sute...nu se face primavara,...
  recte-Unirea!
  Sa va fie rusine romani,dar mai ales celor dintre Carpati si Dunare!
  Va ganditi numai la pantecele vostru si la ..telenovele!
  Cred ca ati ajuns eventual sa simtiti numai pentru mama,in rest nu va intereseaza nimic!
  Unirea,cel mai natural si necesar gest politic de la a doua conflagratie mondiala,care se putea realiza ca si o formalitate in 90,a fost un mare fass produs de romanii de mai sus!
  Astazi este tardiv,dar... la fel de posibil daca in Romania sau dincolo de Prut s-a nascut un Balcescu!
  Daca nu ...se arata,sa fiti sanatosi,ocaziile se razbuna!
  Gospodin
  30.08.2016, 18:55
  John Kerry e in vacanta,dar l-a rugat pe cainele
  sau sa rezolve urgent problema.Acesta va trimite scuze in nume personal si 2 containere cu zahar si ulei protestatarilor.