Presedintia Consiliului UE: Procedura privind incalcarea statului de drept in Polonia si Ungaria va continua

Marti, 22 Septembrie 2020, ora 19:24
2178 citiri
Presedintia Consiliului UE: Procedura privind incalcarea statului de drept in Polonia si Ungaria va continua
Foto: Unsplash

Presedintia germana a Consiliului Uniunii Europene a anuntat marti ca procedura UE privind incalcarea statului de drept in Polonia si Ungaria va continua, dupa ce Comisia Europeana a indicat ca niciuna dintre cele doua tari nu a facut progrese suficiente, transmite Reuters.

"Astazi, pe baza rapoartelor extinse de la Comisie privind situatia din Ungaria si Polonia, am stabilit ca nu sunt intrunite conditiile pentru incetarea procedurii articolului 7 si ca aceasta procedura va fi continuata", a declarat ministrul german pentru afaceri europene Michael Roth, dupa o reuniune cu omologii sai din celelalte tari membre ale UE desfasurata la Bruxelles.

Polonia este vizata de procedura de activare a articolului 7 al Tratatului de la Lisabona, lansata in decembrie 2017 de Comisia Europeana in legatura cu temerile privind statul de drept. Aceasta procedura este declansata atunci cand se constata ca intr-o tara membra exista un risc de incalcare grava a valorilor UE si poate duce la sanctiuni impotriva tarii respective.

De la finalul lui 2015, intre Comisia Europeana si Polonia au aparut mai multe diferende legate de reformele initiate de guvernul conservator de la Varsovia. Bruxellesul acuza autoritatile poloneze de subminarea valorilor fundamentale europene. La 2 iulie 2018, Comisia Europeana a lansat o procedura de infringement impotriva Poloniei, prin trimiterea unei scrisori de notificare oficiala autoritatilor de la Varsovia, in legatura cu noua lege privind Curtea Suprema, si le-a acordat autoritatilor poloneze un termen de 30 de zile pentru a raspunde. Dupa cum justifica la acea vreme Comisia Europeana, schimbarile initiate de Varsovia submineaza principiul independentei sistemului judiciar, inclusiv inamovibilitatea magistratilor, si in acest fel Polonia nu isi respecta obligatiile care ii revin potrivit Tratatului privind UE si Cartei drepturilor fundamentale a UE.

In privinta Ungariei, Comisia Europeana a trimis in iulie 2018 guvernului de la Budapesta o scrisoare de notificare prin care-l atentiona ca o lege nou adoptata privind azilul si deportarile contravine legislatiei comunitare, inclusiv din cauza dispozitiilor ce restrang accesul migrantilor in zonele de tranzit de la granita sau califica drept infractiuni actiunile de ajutorare a migrantilor. Totusi, guvernul ungar nu a dat curs solicitarilor acestei notificari.

Pe de alta parte, Roth a afirmat ca Regatul Unit trebuie sa ia mai in serios negocierile cu Uniunea Europeana daca Londra doreste un acord privind viitoarele relatii comerciale post-Brexit.

"Trebuie sa lucram din greu pentru a atinge acest obiectiv (un acord), dar intr-un anumit punct jocurile trebuie sa inceteze, avem nevoie de discutii serioase", a spus ministrul german pentru afaceri europene.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Premierul Poloniei avertizează că situația din Ucraina a devenit „critică”, dar nu poate oferi Kievului sisteme Patriot. „Trebuie să ne protejăm propriul spaţiu aerian”
Premierul Poloniei avertizează că situația din Ucraina a devenit „critică”, dar nu poate oferi Kievului sisteme Patriot. „Trebuie să ne protejăm propriul spaţiu aerian”
Donald Tusk, premierul polonez a avertizat vineri, 19 aprilie, că în Ucraina situaţia pe front este critică şi săptămânile următoare ar putea să decidă deznodământul războiului...
Jucătorul român de la CFR Cluj a ales naționala Ungariei! Acum joacă meci de meci
Jucătorul român de la CFR Cluj a ales naționala Ungariei! Acum joacă meci de meci
Un jucător care a făcut junioratul la CFR Cluj s-a transferat în Ungaria la Vasas Budapesta iar acum joacă meci de meci la echipa de club dar și la naționala Ungariei. Attila Girsik a fost...
#stat, #drept, #procedura, #Ungaria, #Polonia, #UE , #stiri Europa