Primele doze de vaccin anti-COVID vor ajunge in Republica Moldova la mijlocul lunii februarie. Cine sunt producatorii

Duminica, 31 Ianuarie 2021, ora 01:41
4421 citiri
Primele doze de vaccin anti-COVID vor ajunge in Republica Moldova la mijlocul lunii februarie. Cine sunt producatorii
Primele doze de vaccin vor fi livrate la inceputul lunii februarie. Foto: Pixabay (Arhiva)

Primele doze de vaccin anti-coronavirus vor ajunge in Republica Moldova la mijlocul lunii februarie. Asta desi, anterior, autoritatile de la Chisinau spuneau ca vaccinurile vor veni pana la finele lui ianuarie.

Este vorba de vaccinurile produse de Pfizer/BioNTech si Oxford/AstraZeneca, potrivit agora.md.

Potrivit Ministerului Sanatatii, Muncii si Protectiei Sociale de la Chisinau vor fi livrate 24.570 de doze de vaccin Pfizer/BioNTech (Comirnaty) si 264.000 de doze produse de Oxford/AstraZeneca. Livrarea a fost confirmata de platforma internationala COVAX, pe 30 ianuarie.

Cum vor fi livrate dozele

Vaccinul produs de Pfizer/BioNTech (Comirnaty) va fi depozitat la Agentia Nationala pentru Sanatate Publica, care va asigura conditiile necesare de pastrare la temperaturile cuprinse intre -60 de grade si -90 de grade. Ulterior, vaccinurile vor fi distribuite catre punctele de vaccinare, cu respectarea lantului frigorific.

Vaccinul produs de Oxford/AstraZeneca va fi livrat in Republica Moldova in transe, incepand cu sfarsitul lunii februarie, pentru trimestrul I si trimestrul II. Acest vaccin trebuie pastrat la o temperatura cuprinsa intre 2 si 8 grade cu plus.

Platforma COVAX a fost lansata in aprilie 2020, de OMS, Comisia Europeana si Franta, ca raspuns la pandemia COVID-19. Structura a primit cereri pentru aprovizionarea cu vaccinuri din partea a 72 de tari. La prima etapa, doar 18 tari au fost selectate, inclusiv Republica Moldova.

Dozele, livrate gratuit

Republica Moldova va receptiona gratuit prin intermediul COVAX suficiente doze pentru a vaccina 20% din populatie. Ulterior, tara va procura prin intermediul COVAX vaccinuri la un pret preferential, spun autoritatile de la Chisinau, fara a oferi sume de comparatie, mai precizeaza sursa citata.

Pe 11 ianuarie, in cadrul unei conferinte de presa, conducerea Ministerului Sanatatii, Muncii si Protectiei Sociale de la Chisinau a anuntat ca, pana la finele lunii, in tara vor ajunge primele vaccinuri anti-coronavirus, astfel incat, incepand cu februarie, sa inceapa imunizarea. Potrivit planului de imunizare, primii beneficiari vor fi lucratorii medicali.

De mentionat ca atat vaccinurile Pfizer/BioNTech, cat si cele produse de Oxford/AstraZeneca au fost autorizate pentru administrare la nivelul Uniunii Europene.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Primul Congres Forţa Dreptei. Formaţiunea îşi alege conducerea naţională şi îşi prezintă candidaţii
Primul Congres Forţa Dreptei. Formaţiunea îşi alege conducerea naţională şi îşi prezintă candidaţii
Primul Congres al Forţa Dreptei este organizat, sâmbătă, la Palatul Parlamentului, formaţiunea urmând să îşi aleagă conducerea naţională şi să îşi prezinte candidaţii la alegerile...
Cine câștigă Primăria Capitalei, potrivit celui mai recent sondaj. Candidatul PSD+PNL, la pământ. Prezența la vot, în creștere
Cine câștigă Primăria Capitalei, potrivit celui mai recent sondaj. Candidatul PSD+PNL, la pământ. Prezența la vot, în creștere
România se pregătește de alegeri. Europarlamentarele vor avea loc în aceeași zi cu localele. ARA Public Opinion a realizat o cercetare sociologică în legătură cu evenimentele ce vor avea...
#vaccin republica moldova, #vaccin covid chisinau, #vaccin covid moldova , #Moldova
Comentarii