Primarul Falca ofera universitatii lui Soros sa se mute de la Budapesta la Arad

Joi, 06 Aprilie 2017, ora 15:36
2916 citiri
Primarul Falca ofera universitatii lui Soros sa se mute de la Budapesta la Arad
Foto: Facebook / Gheorghe Falca

Primarul din Arad, Gheorghe Falca, a transmis rectorului Universitatii Central-Europene, creata la Budapesta de miliardarul american George Soros, o scrisoare de solidaritate si o oferta pentru relocarea acesteia la Arad.

Falca a anuntat, joi, intr-o conferinta de presa, ca in urma discutiilor pe care le-a avut cu oficiali din Primaria Arad s-a luat decizia de a se inainta o oferta Universitatii Central-Europene (CEU) pentru relocarea in oras.

"Constatand ingradirile care au loc astazi in Ungaria fata de Universitatea Central-Europeana, am transmis o scrisoare de solidaritate si o oferta de relocare in Arad. Orasul nostru face parte din aceeasi cultura central-europeana, credem in aceleasi valori care au facut ca aceasta universitate sa aiba motivatia de a educa generatii intregi.

Multi romani, chiar si aradeni, au studiat aici, de aceea, am convenit sa trimitem aceasta oferta din partea unui oras cu acces foarte bun, avand autostrada, cale ferata pan-europeana si aeroport international", a declarat Falca.

El a precizat ca a adresat scrisoarea rectorului CEU, Michael Ignatieff, caruia i-a transmis ca oferta poate fi prezentata in detaliu la Budapesta.

La inceputul scrisorii, Falca arata ca a aflat "cu ingrijorare despre incercarile dificile prin care trece in aceste zile" CEU si se declara solidar cu institutia de invatamant superior.

Primarul regreta ca in tinerete nu a avut sansa sa urmeze un program de studii oferit de una din fundatiile care patroneaza universitatea.

Gheorghe Falca a precizat ca municipalitatea a gasit doua cladiri pe care le poate oferi universitatii din Budapesta, una de 4.000 de metri patrati care are parter si doua etaje, ce ar putea fi folosita pentru procesul educativ, dar si un camin studentesc cu 75 de camere, care are peste 2.000 de metri patrati si include spatii pentru servit masa.

Conform lui Falca, universitatea ar urma sa primeasca spatii si in Cetatea Aradului, in momentul in care obiectivul va intra in circuitul civil, peste cativa ani.

Si Universitatea Bucuresti si-a exprimat solidaritatea cu CEU, cerand premierului Orban sa nu mearga pana la capat cu demersul sau.

Mars de solidaritate cu Universitatea lui Soros din Ungaria, la Bucuresti

Guvernul ungar a propus saptamana trecuta un proiect de lege care sa reglementeze universitatile straine din tara. Liderii CEU spun ca universitatea lor este vizata in mod special si au avertizat ca este posibil sa fie nevoiti sa o inchida.

Una dintre conditiile ce vor fi impuse este sa aiba un campus in statul sau de origine, New York, iar o alta este sa existe un acord bilateral de sustinere intre Ungaria si Statele Unite.

Ministerul Educatiei a spus pentru MTI ca este dispus sa incheie un acord bilateral cu statul New York, care are jurisdictie in chestiuni legate de educatie.

Un astfel de acord ar fi mult mai usor de incheiat decat unul cu administratia lui Donald Trump, care a avut o serie de diferende cu Soros in ultimii ani.

Conditia privind campusul din statul de origine reprezinta o problema numai pentru CEU, deoarece toate celelalte universitati straine din Ungaria au deja astfel de campusuri.

Mii de oameni, unguri si straini, au protestat la Budapesta fata de proiect.

Premierul ungar Viktor Orban a acuzat Universitatea Central-Europeana din Budapesta, finantata de George Soros, ca a "trisat" in procesul de acordare a diplomelor si ca incalca reglementarile ungare.

Premierul de dreapta, care la randul sau a beneficiat de pe urma unei burse finantate de Soros, la un moment dat, afirma ca ONG-urile care primesc fonduri din strainatate se amesteca in afacerile ungare si intentioneaza sa inaspreasca normele ce le guverneaza.

Fondata in 1991, CEU opereaza exclusiv la Budapesta, dar ofera diplome recunoscute atat in Uniunea Europeana, cat si in Statele Unite.

Marti, Ungaria a aprobat, in procedura de urgenta, legea care ar putea sa oblige universitatea finantata de George Soros sa isi incheie activitatea in tara, in pofida protestelor fata de plan si a condamnarii internationale.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
În contextul unei crize generate în alianța PSD-PNL, generată de zvonurile legate de o eventuală retragere a medicului Cătălin Cîrstoiu, primarul de la Sectorul 3, Robert Negoiță, s-a...
#Falca Arad relocare universitate Budapesta, #Arad relocare universitate Soros Budapesta , #Ungaria