Cine este prima femeie aleasă în funcția de primar la Berlin. Dominația stângii asupra capitalei germane continuă

Luni, 27 Septembrie 2021, ora 09:532141 citiri
Cine este prima femeie aleasă în funcția de primar la Berlin. Dominația stângii asupra capitalei germane continuă
Franziska Giffey, în vârstă de 43 de ani, fost ministru pentru familie FOTO Facebook / Franziska Giffey

Partidul Social Democrat (SPD) a câştigat alegerile regionale din capitala germană Berlin, oraş-land care are propriul parlament, informează luni dpa.

SPD şi candidata sa nr. 1 Franziska Giffey au obţinut 21,4% din voturi la scrutinul de duminică, a precizat comisia electorală, după numărarea tuturor buletinelor.

Pe locul doi sunt Verzii, cu 18,9%, iar conservatorii din CDU (Uniunea Creştin Democrată) a cancelarului în exerciţiu Angela Merkel au obţinut 18,1%. Au mai trecut pragul Die Linke (Stânga), cu 14%, Alternativa pentru Germania (AfD, extrema dreaptă) cu 8% şi Partidul Liberal Democrat (FDP, pro-afaceri) cu 7,1%.

Franziska Giffey, în vârstă de 43 de ani, fost ministru pentru familie, vârstnici şi tineret în guvernul Merkel, este pe cale să devină prima femeie aleasă primar în Berlin. Oraşul care azi are 3,7 milioane de locuitori a mai fost condus de o femeie pentru o scurtă perioadă de timp, social-democrata Louise Schroeder, dar ca primar interimar, între 1947 şi 1948.

În momentul de faţă, Berlinul este condus de un guvern de coaliţie în frunte cu SPD, împreună cu Stânga şi Verzii. În urma alegerilor de duminică, oraşul va fi în continuare guvernat tot de o coaliţie, dar opţiunile încă nu sunt clare.

Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook   sau pe  Google News