Business Focus: Antreprenoriatul: Profesie vs Vocație

Presa maghiara scrie despre cum incearca Viktor Orban si iezuitii din Ungaria sa exploateze vizita papei Francisc in Romania

Miercuri, 08 Mai 2019, ora 12:28
7533 citiri
Presa maghiara scrie despre cum incearca Viktor Orban si iezuitii din Ungaria sa exploateze vizita papei Francisc in Romania
Foto: Arhiva Pixabay

Liderii catolici din Ungaria il sprijina ferm pe Viktor Orban. De fapt, evenimentele religioase servesc deseori ca instrumente politice pentru a raspandi mesajul nationalist al premierului ungar in bazinul carpatic.

Papa Francisc va vizita Romania in perioada 31 mai - 2 iunie 2019. Suveranul Pontif va sosi cu elicopterul, in 1 iunie, la Sumuleu Ciuc de la Bacau si va petrece alaturi de pelerini cinci ore.

Acesta este un loc istoric al secuilor, o minoritate vorbitoare de limba maghiara, majoritar catolica, din Romania. Locul are o incarcatura simbolica enorma pentru maghiarii din Romania si nu numai.

Sumuleu Ciuc este locul unde, in fiecare an, de Rusaliile romano-catolice, are loc cel mai mare pelerinaj din regiune. De regula, oficiali din Ungaria vin aici in fiecare an pentru a participa la pelerinaj.

La eveniment ar putea participa 500.000 de oameni, iar discursul papei va fi tradus in limba maghiara. Marc Roscoe Loustau, un autor catolic, avertizeaza, intr-un articol publicat in revista iezuita "America", ca oficialii ungari ar putea incerca "sa exploateze vizita papei Francisc in Romania, la sfarsitul lunii mai, pentru a incuraja atitudinile ostile fata de migranti si refugiati".

Intr-adevar, catolicii pro-Orban vor sa transforme acest eveniment intr-un spectacol nationalist, scrie Hungarian Free Press. Publicatia iezuita este ingrijorata ca, desi "multi maghiari merg la Sumuleu Ciuc sa se roage si sa se inchine la statuia Sfintei Fecioare Maria cu Pruncul Iisus, altii au motivatii politice care contrazic in mod flagrant invatatura sociala catolica".

Orban este impotriva a tot ceea ce a reprezentat gestul papei Francisc atunci cand a invitat un grup de refugiati sirieni in avionul sau, la Roma. Presedintele Ungariei, Janos Ader, a anuntat deja ca va veni in Romania, alaturi de sotia sa.

Cu toate acestea, Orban nu si-a anuntat inca planurile.

Loustau subliniaza ca nu toti oficialii catolici maghiari se simt "in largul lor alaturi de populistii de dreapta".

Iezuitii ungari pro-Orban s-au simtit ofensati de articol. Liderul iezuitilor din Ungaria este Elemer Vizi, un etnic maghiar nascut in Romania, in Miercurea Ciuc, nu departe de locul pelerinajului. Compania lui Iisus (numele Ordinului Iezuit - n.red.) din Ungaria a si transmis un comunicat in care il acuza pe autor ca se foloseste de vizita papei Francisc pentru propria "agenda politica".

Precizam ca papa Francisc va vizita Romania in perioada 31 mai - 2 iunie 2019, la invitatia autoritatilor statului roman si a Bisericii Catolice din Romania.

Pe parcursul celor trei zile, Sanctitatea Sa va vizita Bucurestiul, Iasiul si Blajul, precum si sanctuarul marian de la Sumuleu-Ciuc.

A.D.

Ce n-a văzut CTP în 34 de ani de alegeri libere: ”Doar Ceaușescu îl poate egala pe Ciociu. Ca pe o turmă de mancurți...”
Ce n-a văzut CTP în 34 de ani de alegeri libere: ”Doar Ceaușescu îl poate egala pe Ciociu. Ca pe o turmă de mancurți...”
Retragerea lui Cătălin Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Capitalei a fost comentată acid de jurnalistul Cristian Tudor Popescu, care i-a criticat dur pe președinții PSD și PNL, Marcel...
Candidatul USR la Primăria Sectorului 5 a depus o plângere la DIICOT împotriva lui Cristian Popescu Piedone
Candidatul USR la Primăria Sectorului 5 a depus o plângere la DIICOT împotriva lui Cristian Popescu Piedone
Avocatul şi liderul consilierilor USR din Sectorul 5, Alexandru Dimitriu, a depus joi dimineaţă, 25 aprilie, o plângere la DIICOT împotriva primarului Cristian Popescu Piedone şi ”a...
#ungari vizita pap Francisc Romania, #Orban papa Francisc Romania , #Ungaria