Presa din SUA, despre miliardul de dolari disparut din Moldova, vinovati si destinatia banilor

Sambata, 16 Mai 2015, ora 18:22
9816 citiri
Presa din SUA, despre miliardul de dolari disparut din Moldova, vinovati si destinatia banilor
Foto: Timpul

In Republica Moldova s-au acumulat tensiuni, in ultimele cateva luni, de cand au inceput sa apara rapoarte cu privire la disparitia unui miliard de dolari din trei banci mari ale tarii, suma fiind retrasa in zilele dinainte de alegerile parlamentare, din luna noiembrie.

Situatia a captat si atentia presei externe, precum publicatia Politico, care noteaza ca autoritatile din mica tara europeana inca se intreaba cum a putut o asemenea suma ametitoare de bani sa dispara din banci.

Suma reprezinta 15 la suta din PIB tarii, fiind una uriasa pentru orice stat al lumii. Disparitia sa a ridicat semne de intrebare nu doar cu privire la cei responsabili, ci si la sistemele ce trebuie sa monitorizeze sectorul bancar si, poate cel mai important, culpabilitatea celor aflati in pozitii de autoritate.

A disparut un miliard de dolari din R.Moldova - Banii au ajuns la Moscova?

Luni in sir, cei din Moldova au asteptat raspunsuri, iar saptamana trecuta au inceput sa apara unele informatii cu privire la ce s-a intamplat cu banii disparuti.

Un raport independent, comandat de banca centrala a tarii si intreprins de firma americana de gestionare a riscurilor Kroll, a fost facut public, doar dupa ce zeci de mii de protestatari au iesit pe strazi, pe 3 mai, cerand raspunsuri si reforme guvernamentale.

Protest de amploare la Chisinau: 40.000 de oameni scandeaza "Jos Guvernul, jos Parlamentul!" (Video)

In raportul Kroll de 83 de pagini, se arata clar ca planurile privind disparitia banilor datau din 2012: "O analiza preliminara a tranzactiilor intreprinse in fiecare banca sugereaza o intentie deliberata de a extrage cat mai mult beneficiu posibil pentru entitatile cu legatura cu dl Shor si in detrimentul bancilor".

Este astfel enuntat numele lui Ilan Shor, in varsta de 28 de ani, unul dintre cele mai bogate persoane ale Moldovei si cel considerat arhitectul principal din spatele schemei. El a fost plasat in arest la domiciliu pentru 30 de zile, saptamana trecuta, la cateva zile dupa ce procurorul-sef anticoruptie din Moldova le-a spus jurnalistilor ca autoritatile nu au inca suficiente probe pentru a-l aresta. Shor isi sustine in continuare nevinovatia.

Circuitul banilor

In raport se arata ca, in anii 2013 si 2014, companiile detinute de Shor Group si-au crescut imprumuturile de la circa doua miliarde de lei (99 de milioane de euro) pana la aproape 14 miliarde de lei, banii provenind "aproape exclusiv" de la trei banci.

Banii au fost transferati intre cele trei banci - Banca de Economii, Banca Sociala si Unibank -, in circuit intrand si banci din Rusia, de fiecare data crescandu-se artificial lichiditatea bancilor moldovenesti pana cand au putut in cele din urma sa acorde imprumuturi de miliarde de lei moldovenesti.

"Se pare ca a fost un plan deliberat de a castiga control asupra fiecarei banci si de a manipula ulterior tranzactiile pentru a obtine acces la creditare", se mai arata in raport. In cele din urma, pe 25 si 26 noiembrie 2014, banii imprumutati au fost transferati in masa de la companiile Shor Group la entitati offshore.

Pozitia Guvernului si nemultumirile fata de ocolirea politicienilor

Guvernul a incercat initial sa pastreze raportul Kroll confidential, insa ca urmare a amenintarilor de demisie din partea ministrilor si a protestelor de strada, acesta a fost publicat pe 4 mai de presedintele Parlamentului, Andrian Candu, care a transmis ca Guvernul are "responsabilitatea de a fi transparent cu cetatenii nostri".

In lunile de dupa izbucnirea scandalului, in multele conversatii cu oamenii de afaceri, jurnalistii, academicienii si politicienii moldoveni, a existat o stare de soc universala, privind amploarea scandalului, dar si o trista acceptare a faptului ca coruptia si o lipsa de transparenta inca afecteaza Moldova, la mai mult de 20 de ani de la independenta sa.

Raport american privind jaful de un miliard de dolari din R. Moldova: Cum a actionat reteaua

Multi isi exprima nemultumirile cu privire la raportul Kroll, pentru ca se concentreaza pe Ilan Shor si pe asociatii sai de afaceri, insa evita sa implice orice politician moldovean. In acelasi timp, Moldova incearca sa faca fata implicatiilor financiare privind banii disparuti. De la inceputul anului, leii moldovenesti si-au pierdut circa 20 la suta din valoare.

Un miliard de dolari, disparuti din R. Moldova: Premierul cere paza sporita sa nu fuga principalul suspect

Autoritatile moldovenesti sunt determinate sa lanseze acum o a doua faza a investigatiei, posibil pana la sfarsitul acestei luni, pentru a incerca sa afle mai multe raspunsuri. Intre timp, miliardul de dolari lipsa se pare ca se afla in prezent in conturi bancare din afara tarii, departe de pamantul Moldovei, incheie Politico.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
În contextul unei crize generate în alianța PSD-PNL, generată de zvonurile legate de o eventuală retragere a medicului Cătălin Cîrstoiu, primarul de la Sectorul 3, Robert Negoiță, s-a...
#miliard dolari disparut Moldova, #miliard dolari banci Moldova, #miliard dolari Chisinau , #Moldova