Polonia si Ungaria isi mentin veto-ul asupra bugetului european: "Asteptam propuneri din partea presedintiei germane"

Marti, 01 Decembrie 2020, ora 07:062303 citiri
Polonia si Ungaria isi mentin veto-ul asupra bugetului european: "Asteptam propuneri din partea presedintiei germane"
Foto: Facebook/ Orban Viktor

Prim-ministrul polonez, Mateusz Morawiecki, si omologul sau ungar, Viktor Orban, au ramas hotarati sa isi mentina veto-ul asupra bugetului multianual al UE daca cererea lor de retragere a conditiilor legate de statul de drept nu va fi auzita, a declarat luni seara purtatorul de cuvant al executivului de la Varsovia, noteaza AFP.

"Pozitia Poloniei si Ungariei ramane clara. Asteptam propuneri din partea presedintiei germane," a Uniunii Europene, le-a declarat Piotr Muller jurnalistilor, la finalul unei intalniri de lucru la Varsovia intre premierul polonez si cel ungar.

Mateusz Morawiecki si Viktor Orban au "discutat despre variantele strategice de negociere" asupra bugetului european, in perspectiva viitorului summit UE, a subliniat el.

Criticate frecvent de Bruxelles pentru reformele lor acuzate ca saboteaza valorilor democratice, Polonia si Ungaria au blocat adoptarea bugetului multianual si a planului de relansare europeana post-COVID.

Cele doua tari se opun mecanismului care permite sa fie private de fonduri in cazul incalcarii statului de drept (independenta justitiei, politica anticoruptie), considerand ca se aduce atingere independentei lor.

Aceasta disputa provoaca nemultumirea profunda a unor tari membre care asteapta cu nerabdare sa profite de planul de relansare destinat economiilor afectate de pandemia de COVID-19.

Premierul polonez urmeaza sa discute marti prin videoconferinta cu presedintele Consiliului European, Charles Michel, si apoi cu "cativa sefi de guvern" pe aceasta tema, a adaugat Piotr Muller.

Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook   sau pe  Google News