Polonia: Mii de persoane au protestat dupa arestarea unei activiste LGBT

Duminica, 09 August 2020, ora 07:41
3096 citiri
Polonia: Mii de persoane au protestat dupa arestarea unei activiste LGBT
FOTO Pixabay

Mii de persoane au protestat sambata in toata Polonia in semn de solidaritate cu comunitatea LGBT, precum si impotriva brutalitatii politiei, dupa arestarea unei activiste a acestei minoritati la Varsovia si retinerea a 48 de protestatari care au incercat sa se opuna acestei arestari, transmite AFP.

Persoanele retinute au participat vineri seara la o incaierare cu politia, in incercarea de a impiedica arestarea activistei LGBT cunoscuta sub numele de Margot, dupa decizia instantei ca aceasta sa ramana in detentie preventiva timp de doua luni.

Cea mai mare demonstratie a avut loc in centrul Varsoviei, unde s-au adunat cateva mii de persoane, dintre care mai multi purtau steaguri sau umbrele in culorile curcubeului.

"Ne intalnim pentru a protesta impreuna impotriva violentei si a homofobiei sistemice", au declarat intr-un comunicat organizatorii, o coalitie a grupurilor pentru apararea drepturilor homosexualilor.

"'Empatie, solidaritate, actiune!" putea fi citit pe una din pancarte, in timp ce unii protestatari scandau lozinci impotriva politiei iar altii strigau "Nu vei merge niciodata singura!", cu referire la activista arestata.

La Lublin, un oras situat la sud-est de capitala si care s-a declarat "zona libera LGBT", un grup mic de protestatari, format in majoritate din tineri, s-a adunat in fata cladirii Parchetului local. "Gay din nastere, mandri prin alegere" si "Solidaritatea este arma noastra" se putea citi pe bannere. Protestatarii purtau genti si baloane in culorile curcubeului."Ne-am saturat de acest guvern", a declarat Julia, in varsta de 17 ani, care a refuzat sa isi dezvaluie numele de familie de teama represaliilor.

Doar 29% din polonezi sustin casatoria homosexuala, potrivit unui sondaj realizat de institutul CBOS in 2019.

In timpul campaniei electorale pentru scrutinul prezidential din iulie, conservatorii aflati la guvernare in Polonia, o tara profund catolica, au folosit pe scara larga retorica anti-LGBT provocand proteste din partea institutiilor internationale.

Presedintele conservator Andrzej Duda, care a fost reales, a comparat "ideologia LGBT" cu "neo-bolsevismul". La depunerea juramantului de catre acesta joi in parlament, parlamentarii de stanga au purtat culorile steagului curcubeu, devenit o emblema anti-guvernamentala in Polonia, in special in ultimele luni.

Saptamana aceasta politia poloneza a condamnat trei persoane pentru profanarea statuilor si atacarea sentimentelor religioase, dupa ce activistii au drapat mai multe monumente din Varsovia, inclusiv unul reprezentandu-l pe Iisus Hristos, cu steaguri LGBT.

Margot, a carei arestare vineri a provocat confruntarea cu politia, a fost adusa in fata instantei sub identitatea sa masculina. Ea este acuzata ca a deteriorat in iunie o autoutilitara cu inscriptii homofobe din Varsovia si ca a imbrancit o voluntara ce lucra pentru o fundatie ce se opune avorturilor, proprietara a vehiculului.

Autoutilitara asociatiei ce se opune avorturilor "Fundatia pro-dreptul la viata" circula frecvent in centrul Varsoviei, acoperita cu afise in care se face legatura intre homosexualitate si pedofilie. In timpul incaierarii de vineri au fost arestate 48 de persoane.

Arestarea lui Margot a starnit proteste din partea opozitiei si a institutiilor internationale.

"Solicit eliberarea imediata a activistei LGBT Margot (...). Decizia de a fi detinuta timp de 2 luni transmite un semnal foarte infricosator pentru libertatea de exprimare si drepturile persoanelor LGBT in Polonia" a scris sambata, pe Twitter, comisarul pentru drepturile omului al Consiliului Europei, Dunja Mijatovic.

"Mi-ar placea sa vad criminali periculosi urmariti cu aceeasi ardoare cu care sunt urmariti activistii" a declarat vineri Hanna-Gill Piatek, o parlamentara de stanga prezenta la manifestatie.

Amplă operaţiune împotriva unei reţele ruse de spionaj într-o țară europeană. „Obiectivele de politică externă ale Kremlinului”
Amplă operaţiune împotriva unei reţele ruse de spionaj într-o țară europeană. „Obiectivele de politică externă ale Kremlinului”
Serviciul de contraspionaj ABW din Polonia a anunţat joi, 28 martie, că este în curs o operaţiune care vizează o reţea de spionaj rusă, care se desfăşoară în coordonare cu serviciile din...
Amazon, amendată cu 7,8 milioane de dolari. Ce acuzații i se aduc companiei americane
Amazon, amendată cu 7,8 milioane de dolari. Ce acuzații i se aduc companiei americane
UOKiK a amendat compania americană Amazon cu 31 de milioane de zloţi (7,8 milioane de dolari) pentru că a indus în eroare clienţii în privinţa disponibilităţii produselor şi a datelor de...
#proteste, #Polonia, #lgbt , #Polonia