Cum vor autoritățile din Polonia să oprească migranții să intre în țară. „Avem de-a face cu tortură”

Luni, 23 August 2021, ora 17:402736 citiri
Cum vor autoritățile din Polonia să oprească migranții să intre în țară. „Avem de-a face cu tortură”
Guvernul polonez a fost criticat dur de organizaţiile pentru drepturile omului FOTO Pixabay

Ministrul apărării din Polonia, Mariusz Blaszczak, a transmis luni, 23 august, că autoritățile de aici vor să oprească migranții să intre în țară.

Polonia va construi un gard de-a lungul frontierei sale cu Belarus, pentru a opri migranţii care au venit în acest an în număr mare dinspre teritoriul belarus.

Lituania, Letonia şi Polonia au raportat creşteri substanţiale ale numărului de migranţi care au ajuns pe teritoriile lor plecând din Belarus. Cele trei state, care sunt membre ale Uniunii Europene, l-au acuzat pe liderul belarus Aleksandr Lukaşenko că pune presiune asupra UE în scopul ridicării sancţiunilor economice impuse Belarusului.

''Un nou gard, cu o înălţime de 2,5 metri, va fi construit la frontiera cu Belarus'', a scris ministrul Mariusz Blaszczak pe Twitter. El a adăugat că la graniţă vor fi desfăşuraţi militari suplimentari pentru a ajuta poliţia de frontieră.

Guvernul polonez a fost criticat dur de organizaţiile pentru drepturile omului întrucât de două săptămâni ţine blocaţi un grup de migranţi între zona de acţiune a poliţiei de frontieră poloneze şi cea a poliţiei de frontieră belaruse, în apropierea satului Usnarz Gorny

Varşovia susţine că a le permite migranţilor să intre pe teritoriul polonez ar încuraja migraţia ilegală şi ar face jocurile lui Lukaşenko. ''Aceştia nu sunt refugiaţi, ei sunt migranţi economici aduşi de guvernul belarus'', a explicat Marcin Przydacz, adjunct al ministrului de externe polonez.

Însă unele ONG-uri acuză Polonia că îi tratează inuman pe migranţii respectivi prin blocarea intrării lor pe teritoriul polonez.

"Situaţia este oribilă şi nu am niciun dubiu că aceşti oameni se confruntă cu tratament inuman, degradant, crud şi, în unele cazuri, trebuie să o spunem clar: avem de-a face cu tortură", a declarat Mikolaj Pietrzak, un avocat care îi reprezintă pe migranţi.

Săptămâna trecută, ţările UE au acuzat Belarusul de efectuarea ''unui atac direct'' prin trecerea solicitanţilor de azil peste frontiera sa şi, îngrijorate de perspectiva unui val de migranţi afgani, au convenit că trebuie să-şi consolideze frontierele externe.

Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook   sau pe  Google News