Polonia, la un pas sa piarda procesul deschis la CJUE. Avocatul general: Modificarile legislative incalca dreptul UE

Autor: Ionel Stoica - Redactor-sef adjunct Ziare.com
Joi, 11 Aprilie 2019, ora 12:39
3658 citiri
Polonia, la un pas sa piarda procesul deschis la CJUE. Avocatul general: Modificarile legislative incalca dreptul UE
Foto: Arhiva Hepta.ro

Avocatul general Evgeni Tanchev propune Curtii de Justitie a Uniunii Eurpene (CJUE) sa statueze ca dispozitiile legislatiei poloneze referitoare la reducerea varstei de pensionare a judecatorilor Curtii Supreme sunt contrare dreptului Uniunii Europene.

Concluzia vine dupa ce Evgeni Tanchev a analizat modificarile legislative facute Legilor Justitiei din Polonia, in comparatia cu legislatia europeana.

"Masurile in litigiu incalca principiile inamovibilitatii judecatorilor si independentei sistemului judiciar", explica avocatul general al CJUE.

Epurarea de la Inalta Curte

In primul rand a fost analizata aplicarea unei legi prin care era modificata varsta de pensionare a magistratilor. Prin aceasta prevedere au fost pensionati fortat mai multi judecatori de la Inalta Curte, un fel de epurare mascata.

Comisia Europeana a dat in judecata Polonia la Curtea Europeana de Justitie, in octombrie anul trecut, in cadrul unei actiuni de infringement, oficialii de la Bruxelles afirmand ca Varsovia a incalcat normele Uniunii Europene.

Intr-o prima faza, ca o masura preventiva, CJUE a suspendat aplicarea acestei legi si decis ca toti magistratii polonezi fortati sa se pensioneze sa-si primeasca posturile inapoi.

Un numar de 27 judecatori au fost afectati

Concluziile lui Evgeni Tanchev sunt aduse in procesul care trebuie sa stabileasca definitiv ce se intampla cu aceste legi.

Potrivit acestuia, 27 dintre cei 72 de judecatori de la Inalta Curte din Varsovia au fost afectati de aceste masuri. "Eliminarea brusca si neprevazuta a unui numar mare de judecatori genereaza inevitabil dificultati in ceea ce priveste increderea publicului", sustine avocatul general.

Avocatul general considera, prin urmare, ca masurile in litigiu incalca principiul inamovibilitatii judecatorilor, a carui respectare este necesara pentru a indeplini cerintele protectiei jurisdictionale efective, conform articolului 19 alineatul (1) al doilea paragraf al Tratatului privind Uniunea Europeana (TUE).

"Avocatul general concluzioneaza ca masurile in litigiu incalca cerintele independentei sistemului judiciar, intrucat sunt susceptibile sa expuna Curtea Suprema si judecatorii sai la interventii externe si la presiuni exercitate de presedintele republicii in prelungirea initiala si in reinnoirea mandatului lor care afecteaza independenta obiectiva a acestei instante si influenteaza judecata si deciziile independente ale judecatorilor, in special avand in vedere ca obligatia de a solicita presedintelui republicii extinderea varstei de pensionare este insotita de o reducere a varstei de pensionare", concluzioneaza Evgeni Tanchev.

Rolul avocatului general

Concluziile avocatului general nu sunt obligatorii pentru CJUE. Potrivit unui studiu, concluziile acestuia sunt urmate de catre Curte in aproximativ 88% din cazuri, arata advocate.ro.

Cauzele aflate pe rolul Curtii beneficiaza de doua contributii impartiale, independente una fata de cealalta: cea a judecatorului-raportor, care ghideaza Curtea de-a lungul fazelor procedurale ale cauzei si redacteaza proiectul de hotarare, si cea a avocatului-general, care ofera intregii Curtii (inclusiv judecatorului-raportor) o analiza legala detaliata a problemelor cu care Curtea a fost sesizata, urmata de o solutie motivata, de care Curtea nu este insa tinuta.

In concluziile sale, prezentate la finalul procedurii, avocatul general stabileste in detaliu cadrul de fapt si de drept al cauzei, examineaza toate sustinerile participantilor la procedura, eventual abordeaza probleme care nu au fost ridicate, dar care i se par importante in cauza si procedeaza la o cercetare proprie a normelor nationale in discutie, care poate include articole si lucrari de specialitate.

Înțepături între candidații Alianței PSD-PNL. Burduja o șicanează pe Firea: "Dacă era o alternativă pentru Primăria Capitalei, nu m-aș fi înscris în cursă"
Înțepături între candidații Alianței PSD-PNL. Burduja o șicanează pe Firea: "Dacă era o alternativă pentru Primăria Capitalei, nu m-aș fi înscris în cursă"
Candidat PNL la funcţia de primar al Capitalei, Sebastian Burduja, susține că s-a înscris într-o cursă electorală "strânsă", în care toți cei "patru candidaţi cu şanse", iar voturile...
Ce urmărește Ciolacu prin restrângerea atribuțiilor primarului Capitalei. Anticipează un eșec de proporții? „O dezavuare subtilă a doamnei Firea”
Ce urmărește Ciolacu prin restrângerea atribuțiilor primarului Capitalei. Anticipează un eșec de proporții? „O dezavuare subtilă a doamnei Firea”
A mai rămas aproximativ o luna și o săptămână până la alegerile locale, iar PSD de-abia a lansat-o în cursa pentru Capitală pe Gabriela Firea. Social-democrații sunt conștienți că...
#cjue POlonia, #Avocatul General CJUE Polonia, #Avocatul general CJUE , #Polonia
Comentarii
Poza MacGigi
MacGigi
rank 5
Aveti aici o avantpremiera de ce va trebui sa explice guvernul de